Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

má stále zavřené oči ikdyž leze nebo jí

Ta želva je nějaká divná
Odpovědět
tana
Nováček

má stále zavřené oči ikdyž leze nebo jí

Příspěvek od tana » sob 09. led 2016 19:57:18

Mám dvě stejně staré želvy zelenavé. Obě mají cca rok a půl, jsou ve stejném teráriu (mají stejné podmínky - svítím od 8 -12 a od 16-20, každý večer rosím).
Jedna ale roste rychleji - je větší a čilá. Druhá již od začátku byla spíše lenivá - moc nežrala, zdálo se mi, že je i trošku neobratná. Kupovala jsem obě v červenci a ta menší vyrostla jen nepatrně, skoro to nejde ani poznat. Asi tak měsíc a půl se stala ještě více apatickou - žere jen minimálně, pořád skoro spí. Nejvíce mě zaráží, že má stále zavřené oči, neotvírá je ani když lozí po teráriu nebo žere. Jinak krunýř má pevný, břicho není ani propadlé ani vypouklé, z očí jí nic neteče, ani je nemá nateklé - jen zavřené. I přesto, že je takto apatická, tak ji koupeme tak 3 x za týden, jen na chviličku. Vždycky, když začneme svítit, tak si zaleze na chvilku pod lampu , nahřeje se a vyráží se zavřenýma očima směr jídlo. Tam dělá, že žere, ale kolikrát se nestrefí ani aby si ukousla list. Tam někdy i usne, navečer si zaleze někde bokem (ale nezahrabává se) a spí. Mám strach, že s ní něco je. Prosím, je to normální projev v zimním období?
Děkuji

(Ta druhá želva reaguje a prospívá dobře, dokonce ji i krmím z ruky, tak nevím).

A ještě jedna otázka? V teráriu jsou takové malé mušky nebo broučci (nevím přesně co to je:-)). Dají se nějak vyhubit, nebo je to normální a želvám to nevadí? Většinou nalezou na potravu. Objeví se vždy cca po 14-ti dnech výměny substrátu.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: má stále zavřené oči ikdyž leze nebo jí

Příspěvek od euzelva » pon 11. led 2016 22:36:48

Pokud želva neotevírá oči má vyloženě nějaký zdravotní problém, který může být jak zanedbatelný, tak vážný. Určitě bych vyhledal vet. Co se týče velikosti nemůžete porovnávat dvě želvy, rozdíly jsou někdy až 50%. Mušky, tak to jeden typ najdete zde dole: http://euzelva.cz/abeceda-zacinajiciho-chovatele-zelv
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Odpovědět