Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Zimní spánek?
Zimní spánek?
Dobrý den, asi před měsícem jsem sem psala ohledně želvy zelenavé, která nežrala a nebyla nijak aktivní. Furt spala a když si došla k misce se salátem tak se na to zašklebila a zase spala. Po 3 týdnech čekání, jestli se vyhladoví a konečně nažere jsem ji nakonec vzala k vetovi, který mi řekl, že s největší pravděpodobností bude chtít zimovat a pro jistotu jí dal vitamíny do pusy. Taky mi řekl, že má trochu měkčí krunýř (vitamíny normálně dáváme a v terárku má sépiovou kost), takže jsem jí dávala více vitamínů do nastrouhaného jablka a injekční stříkačkou jsem to do ní dostávala. Začala jsem postupně ubírat světlo a připravovat ji na spánek. Se zimováním želv nemám zatím žádné zkušenosti a i přes čtení článků o zimování na téhle stránce si nejsem zcela jistá. Po dlouhých přípravách na spánek (postupné ubírání světla atd) jsem ji dnes uložila do vlhkého listí, kde sebou furt mele. Trochu z toho vyšiluji, protože bych ji nerada nějak ublížila. Je to normální, že želvě trvá, než se v tom listí "uvelebí"?
Re: Zimní spánek?
Záleží na teplotách okolí, ale já osobně bych velice zvažoval, jestli teď želvu zimovat, když brala vitamíny (přece jenom je to určitý zásah do organismu) a má z nějakého důvodu měkčí krunýř. Chování želvy (řekl bych, že i ten krunýř...) lze pravděpodobně vysvětlit chovnými podmínkami (neuvádíte je, a i v minulém dotazu bylo řečeno, že je nedostatek informací k nějakému závěru)...
každopádně, pokud se rozhodnete zimovat ji a postupovala jste správě, tak musíte želvě v poslední fázi snížit teplotu na kolem 5°C (nad 10°C se začne budit, nižší být teplota krátkodobě může, nesmí však spadnout pod nulu). Samozřejmostí je pravidelná kontrola hmotnosti i celková kontrola želvy.
každopádně, pokud se rozhodnete zimovat ji a postupovala jste správě, tak musíte želvě v poslední fázi snížit teplotu na kolem 5°C (nad 10°C se začne budit, nižší být teplota krátkodobě může, nesmí však spadnout pod nulu). Samozřejmostí je pravidelná kontrola hmotnosti i celková kontrola želvy.