Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

želva pardálí z importu

Co se jinam nevešlo
Odpovědět
evak
Nováček
Příspěvky: 2
Registrován: pon 16. čer 2014 21:20:09

želva pardálí z importu

Příspěvek od evak » stř 18. čer 2014 19:41:10

Dobrý den, naletěla jsem jednomu "chovateli", který mi prodal želvu pardálí jako z vlastního odchovu, ale bohužel jsem do pár dní z něj "vymlátila" informaci, že želva je import. Tak a teď co? No už nic, už ji mám doma. Pán tvrdil, že želva je 2 roky stará, ale to si bohužel při míře 7 cm a váze 97 g nemyslím. Tipuju to tak, že jí je maximálně rok. A nebo tím, že je importovaná by ten věk odpovídal? Mám teď dát želvičku ven? I na noc? Má zateplenou boudu, ve které je přes noc 14 stupňů. Zatím je v teráriu, kde pod výhřevkou je cca 35 stupňů, v chladném roku cca 22 stupňů. Žere velmi málo, ale trošku zeleného sní. Sena si nevšímá. Téměř celý den prospí, je aktivní tak max. 2 hodiny. Oči i nos jsou čisté. Stolice je řidčí, budu posílat pro jistotu na rozbor. Je to pro ni takto vyhovující, nebo mám něco upravit? Nebo s ní hned šupem ven? Pročetla jsem hodně diskuzí o pardálkách, ale řeči typu, na noc je zahrabávám do mokrým pilin, protože samy si tam nezalezou se mi moc nelíbí. Ona se na noc nezahrabává, ale leží na vlhkém lignocelu. Tak jestli je to tak ok. A jak s koupáním? Mám ji dávat do misky s vodou? A jestli ano, jak často? Máme již několik let želvu zelenavou a vroubenou a daří se jim velmi dobře. Je pardálka od těch želv odlišná na chov zhruba v těchto bodech? potřebuje větší teplotu, větší prostor, chudší stravu na krmení bez mlsek typu ovoce a ve venkovním výběhu v létě větší teplotu přes noc v boudě. Je to tak správně. Děkuji Eva

Uživatelský avatar
euzelva
Administrátor
Příspěvky: 2910
Registrován: stř 11. čer 2014 6:44:32
Kontaktovat uživatele:

Re: želva pardálí z importu

Příspěvek od euzelva » stř 18. čer 2014 20:02:33

V první řadě rozbor trusu a případné léčba :!: Každopádně to nevypadá moc dobře, tak jako je to z těchto importů naprosto běžné, problémy, problémy..... :twisted: Měla by jste navázat na předešlý chov, ale to asi zjistit nebude lehké a kdovíco má želva za sebou. V tom případě musíte zvolit zlatou střední cestu. To znamená pod výhřevnou lampou cca 27 - 30°C a v chladném to může zůstat. Hlavně žádné vlhké hobliny a další nesmysli :!: Ven ji raději nedávejte až bude O.K. Teď ji hlavně nesmíte měnit každý den chovné podmínky. Nastavte to a nechte alespoň měsíc. Buď se srovná nebo půjde tam kde končí každá druhá z importů. Každopádně více pro to nemůžete udělat. Takto nastavené chovné podmínky ji nezabijí a hlavně potřebuje klid. Koupat ji můžete tak 1x za tři dny.
A rychle s trusem k veterináři :!: :!: :!:
Potřebné informace najdete zde: http://euzelva.cz/geochelone-pardalis-zelva-pardali
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

evak
Nováček
Příspěvky: 2
Registrován: pon 16. čer 2014 21:20:09

Re: želva pardálí z importu

Příspěvek od evak » stř 18. čer 2014 20:43:46

takže to že je akční sotva dvě hodiny denně ok není, že? No pán mi tvrdil, že pokud chci, můžu želvu mu vrátit. Co byste udělal vy? Vrátil by ji, nebo čekal? Já fakt nevím.

Uživatelský avatar
euzelva
Administrátor
Příspěvky: 2910
Registrován: stř 11. čer 2014 6:44:32
Kontaktovat uživatele:

Re: želva pardálí z importu

Příspěvek od euzelva » stř 18. čer 2014 21:24:02

Nechci Vás nijak ovlivňovat želvu neznám, ale za mě určitě vrátit. Ok to není určitě a hrozba případných problémů je opravdu vysoká :roll:
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Odpovědět