Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Břicho
Břicho
Dobrý den, prosím mrknete mi na fotky, zda želva opravdu potřebovala odpočinek? Bříško mi přijde takové propadlejší, ale není měkká, ve středu jí to pořád pruží, je z odchovu 2014.
Měla do zač.listopadu letní režim, ale byla více unavená, už vůbec nelítala po terárku, proto snížená teplota na nynějších 30st.pod lampou, chladná část 22st.---můžu případně dát místo 40w..25w, pokud je studená část ještě moc, ale doma máme 22 a na níž se asi nedostanu a to netopíme a pořád větráme kvůli želvě, ať nemá v noci moc teplo Teď moc už nejí, dnes jen dva kousance do zelí a je taková sice chodí, ale je na ni vidět únava, včera jsem ji přistihla ve 2 hodiny spát v domku....Je to tak správně a nechat to tak a nebo jí postupně výhřev utnout úplně. Na noc se zahrabává a jde do domku, ráno kouká a po zapnutí světel teprve vyleze, nyní po 2 hodinách zapnutí světel odešla do domku a spí. Jinak ještě doplním, že s váhou nešla dolů, má pěkné tuk.polštářky a minulý měsíc ještě na letních teplotách mi břibrala na zelené stravě 11g, takže nyní 81g.
Přeji hezký víkend a moc děkuji za odpověď.
Měla do zač.listopadu letní režim, ale byla více unavená, už vůbec nelítala po terárku, proto snížená teplota na nynějších 30st.pod lampou, chladná část 22st.---můžu případně dát místo 40w..25w, pokud je studená část ještě moc, ale doma máme 22 a na níž se asi nedostanu a to netopíme a pořád větráme kvůli želvě, ať nemá v noci moc teplo Teď moc už nejí, dnes jen dva kousance do zelí a je taková sice chodí, ale je na ni vidět únava, včera jsem ji přistihla ve 2 hodiny spát v domku....Je to tak správně a nechat to tak a nebo jí postupně výhřev utnout úplně. Na noc se zahrabává a jde do domku, ráno kouká a po zapnutí světel teprve vyleze, nyní po 2 hodinách zapnutí světel odešla do domku a spí. Jinak ještě doplním, že s váhou nešla dolů, má pěkné tuk.polštářky a minulý měsíc ještě na letních teplotách mi břibrala na zelené stravě 11g, takže nyní 81g.
Přeji hezký víkend a moc děkuji za odpověď.
Re: Břicho
Nevím na jaké fotky, ale ani se ji nedivím. V nějakém příspěvku jste zde psala, že má pod lampou více jak 40 což je po letních vedrech strašně moc Určitě snížit teploty pod výhřevnou lampou na 30°C a v prostoru na 23 - 25°C. A následně ji dát klid. Želva přibrala několikanásobně což je dobré, ale nastavte ji to a dál si ji nevšímejte. Spodní plastron u starších želv než jsou mimina je různý dle chovu. Tvar není už tak důležití a hlavně ji nesmí měknout.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
vy je nevidíte? já ano...mám tam tři. Takže výhřev mám na 30st. max. teď studená část 21st. Při letních měla max.40st. pod lampou. Nemám to tedy už měnit pokud bude vylézat, denní mám 8-17, výhřev 8-16.
Už je vidím, neměnit a vyčkat.
Osvědčilo se mi pozorovat kamery, které jsou umístěné u želv THH na prodej. Zjistila jsem, že se převážně, během mé pracovní doby, želvy povalují kolem tepelného zdroje a mají menší aktivitu než při pozorování kamery v září a říjnu (ale je možný, že šlo o náhodu).
Teplotu dodržuju podle letáku od euzelva.cz - a už jsem to i vychytala na těch +- 30 stupňů pod výhřevem a v noci větráme.
Jinak jsem se tady dočetla, že teplota by se neměla měnit pokud želvě vyhovuje, ale v knize Nataši Valenské se zase udává běžná teplota pod výhřevem až 45 stupňů...
Takže se řídím podle teplot uváděných zde. Naše želva podřimuje docela často a moc toho nenaběhá, ale unavená mi nepřijde.
Teplotu dodržuju podle letáku od euzelva.cz - a už jsem to i vychytala na těch +- 30 stupňů pod výhřevem a v noci větráme.
Jinak jsem se tady dočetla, že teplota by se neměla měnit pokud želvě vyhovuje, ale v knize Nataši Valenské se zase udává běžná teplota pod výhřevem až 45 stupňů...
Takže se řídím podle teplot uváděných zde. Naše želva podřimuje docela často a moc toho nenaběhá, ale unavená mi nepřijde.
No ano i já udávám tyto teploty na webu, ale musíte vědět kdy je aplikovat. To je zásadní jádro chovu. Ty želvy na webkameře jsou poblíž okna na severní stranu v uzavřeném teráriu. Stále žerou jak zjednané, ale aktivita se snížila s příchodem studeného počasí a poklesem jak teplot okolních tak výrazně cítí příchod podzimu. Největší chybou by bylo teď jim teploty zvyšovat To by byl krok proti počasí i želvám
No ale vemte si, když vám vychází zvýšení teplot na období, kdy se to s venkem prostě neshoduje... Např.jak já, když jsem teď najela na jarní, taknjsem zvědavá, jak se budu pak trefovat do období, co bude venku...je totiž blbost mít od +-března letni a v létě jarní teploty...no uvidíme, jak to dopadne.
Já jedu podle letáku, který jsem dostala spolu se želvou a vašich kamer... a modlím se, aby bylo vše ok. O želvu se prostě bojím, takže úplně Justýnu chápu. A to mám dítě, psa, rybičky a skáču kolem želvy.euzelva píše:No ano i já udávám tyto teploty na webu, ale musíte vědět kdy je aplikovat. To je zásadní jádro chovu. Ty želvy na webkameře jsou poblíž okna na severní stranu v uzavřeném teráriu. Stále žerou jak zjednané, ale aktivita se snížila s příchodem studeného počasí a poklesem jak teplot okolních tak výrazně cítí příchod podzimu. Největší chybou by bylo teď jim teploty zvyšovat To by byl krok proti počasí i želvám
Těch 40 stupňů je lepší raději vynechat, jak tak koukám a nebo si počkat až na konec prosince a začátkem března přejít na jarní, pokud nebude želva vykazovat známky, že chce zase něco jiného - a kdo se v tom má vyznat!
Justý, vás jsem se chtěla ještě zeptat na krunýř - byla to plíseň?
Jinak ještě pro upřesnění, želvička opravdu byla unavená a po snížení na 30st.max. pod lampou, mi sice trošilinku denně sní, ale je aktivní velmi málo a to od 8 do 13, max.14hodin a spí a spí zahrabaná. Hodně větráme a mrznu doma kvůli ní, aby měla 18st. v noci se dostanu i na méně...co by člověk kvůli želvě neudělal že? Musíme se zahřívat vnitřně ze schovaných zásob pálených ze zahrádky, když ještě byla Manžel sice remcal kvůli enormnímu větrání, že kvůli želvě nebude mrznout, ale vnitřní zahřívání slivovičkou vůbec nevadí , na chlapi se musí kulišácky