Zdravím,
mám vo vonkajšom výbehu v rozmere 4x2m umiestnené 4 T.hermanni, ktoré majú vek cca necelý rok.
Mám pár dotazov a otázok:
Dočítal som sa tu na fóre, že by nemal byť žiaden problém, že sú vo výbehu umiestnené takto mladé korytnačky.
Korytnačky sú vo výbehu 4-tý deň. Hneď po premiestnení boli aktívne, ako prvé začali žrať, behali, preskúmavali terén a pod. Tento stav trval cca 1-2 hod.
Potom si každá našla svoj priestor, jedna sa schovala do domčeka, druhá do kamennej skrýše, a ostatné dve sa zahrabali do hliny ku rastlinám.
Odvtedy nie sú vôbec aktívne.
Na noc ich premiestňujem do domčeka, v ktorom mám na jednej polovici hlinu a na druhej je seno.
Mám ich takto premiestňovať aj naďalej alebo ich mám nechať, nech sa samé rozhodnú, kde budú nocovať?
Ďalšia vec je, že som ich videl žrať len prvý krát pri presunutí do výbehu. Odvtedy vôbec podľa mňa nežrali, lebo sú stále buď zahrabané alebo ukryté v domčeku.
Majú vo výbehu misku na vodu aj potravu no potrava ostáva nedotknutá a takisto aj voda.
Ďalšia moja otázka je, ako zabezpečím dostatočný prísun vápnika?
Potravu v miske posypem CaCO3, to mi je jasné. Ale čo s potravou, ktorá voľne rastie vo výbehu? Mám celý výbeh (okrem kamennej časti) posypať vápnikom? Alebo ako to mám doriešiť?
Je takéto vyššie uvedené správanie v poriadku? Mám ich nechať len tak a len pozorovať?
Ďakujem za rady a odpovede.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Otázky k vonkajšiemu výbehu pre korytnačky
Re: Otázky k vonkajšiemu výbehu pre korytnačky
Já bych tedy s přenesením příští rok čekal, protože v posledních dnech bylo, tedy alespoň u nás, docela špatné počasí, nicméně když už jsou venku, tak už je tam nechte.
Je samozřejmé, že želvě se prudce sníží průměrné teploty, takže na to reaguje tak, že stagnuje a nejí. Tento stav bude přetrvávat, dokud se počasí nezlepší a o jídlo nemusíte mít strach, želva zdaleka nemusí jíst každý den. Za normálních okolností bych je nechal nocovat tam, kde chtějí, ale pokud bude v noci chladno, dal bych je do boudy.
Vápníkem normálně sypejte jídlo v misce, a pokud budete chtít, aby želvy měly zvýšený příjem vápníku i z normálně rostoucích bylin, tak celý výběh na podzim posypte krmným vápencem a zalijte vodou.
Je samozřejmé, že želvě se prudce sníží průměrné teploty, takže na to reaguje tak, že stagnuje a nejí. Tento stav bude přetrvávat, dokud se počasí nezlepší a o jídlo nemusíte mít strach, želva zdaleka nemusí jíst každý den. Za normálních okolností bych je nechal nocovat tam, kde chtějí, ale pokud bude v noci chladno, dal bych je do boudy.
Vápníkem normálně sypejte jídlo v misce, a pokud budete chtít, aby želvy měly zvýšený příjem vápníku i z normálně rostoucích bylin, tak celý výběh na podzim posypte krmným vápencem a zalijte vodou.
Re: Otázky k vonkajšiemu výbehu pre korytnačky
Já už dala ven taky želvu, zatím na balkon, přes den tu máme kolem 20-25st., občas zamračeno, ale nejde to rapidně dolů, v noci cca 8-10st., taky s obavami sleduji noční teploty a přemýšlím, zda na noc stěhovat domů do bezpečí před nízkými teplotami. přece jen začátek května