Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

kterou želvicku?

To nejlepší pro naši želvu v domácím prostředí
Odpovědět
Tomáš Fuksa
Matador

kterou želvicku?

Příspěvek od Tomáš Fuksa » pát 19. pro 2014 11:37:32

Dobry den,poradi mi nekdo ze svych zkusenosti kterou zelvicku do bytu,do teraria? zakoupili jsme domu zelvicku stepni,ale precetl jsem si ze je tento druh stale vice obtiznejsi. zelvcika bude v terariu 70x35 vetsinou pocely rok,obcs na par dni na zahradu probehnout. Je lepsi zelvicka stepni ,nebo zelenava?? ma nekdo zkusenost s chovanim stepni pouze v terariu s obcasnym probehnutim ve venkovnim vybehu?Zvykne si stepni zelvicka na vetsinu pobytu v terariu? prosim o radu... dekuji

Mirek
Víc než Želva

Re: kterou želvicku?

Příspěvek od Mirek » pát 19. pro 2014 17:28:49

U stepní je velmi prospěšný celoroční chov venku i se zimováním, vnitřní chov jim moc nesvědčí... Se zelenavou je to lepší, můžete ji chovat doma i bez zimování, ale co si budeme povídat, nejvhodnější varianta to není... V tomto ohledu jsou vhodné želvy nezimující (G. caronaria, pardalis, Indotestudo elongata atd.), bohužel však nejde tyto želvy chovat v malém bytě, jedině snad Indotestudo elongata se dorůstá "rozumných" rozměrů...

Tomáš Fuksa
Matador

Příspěvek od Tomáš Fuksa » pát 19. pro 2014 19:12:24

Dekuji za odpoved. Uz mame vyreseno,chovatel byl tak ochotnej ze nam vymenil stepni za zelenavou,takze ted se nam v terariu promenaduje malinka hermanka..jelikoz to mame k chovateli kousek,uz jsem premyslel o spolecnosti k zelvicce.Kdyz jsme ji vybirali,lezlo kolem jeste dalsich asi 8 ks.. uz jsem mu volal,ze premyslime jeste o jedne...ale ted nevim nevim jestli by zelvickach stacilo 70X35 terarium.Dokud jsou malinke urcite jim to staci,ale kdyz vyrostou??? je potreba asi vetsi terarko,co? diky :shock:

Mirek
Víc než Želva

Příspěvek od Mirek » pát 19. pro 2014 20:56:36

Počítejte, že 70 x 35 cm nebude stačit jedné dospělé želvě, takže tak jak tak budete v budoucnu kupovat větší prostory.
Dané prostory by měly na pár let vystačit pro dvě malé želvy, pro dospělou dvojici pak větší, dle velikosti želv (dal bych tak 150 x 70 cm).

P. S.: Zapomněl jsem dodat, že záleží na pohlaví želv. Pokud budete mít dvě samice (popř. samici a hodně flegmatického samce), tak je to v pohodě a prostor 150 x 70 cm by měl být dostatečný, ale pokud budete mít samce a samici, popř. dva samce, tak hrozí riziko, že samice bude i na takovém prostoru obtěžována samcem. U hermannek se tento jev sice nevyskytuje v tak brutální míře jako u želv stepních, ale přesto, pokud k tomu dojde, musí se oddělit. U dvou samců bývá oddělení nevyhnutelné, protože silnější samec bude šikanovat toho slabšího...

Odpovědět