dobrý deň , chovám horsfieldii cca 10 rokov, posledných 5 mávam aj pravidelné odchovy ... je koniec januára a mne začínajú jarné stresy lebo korytnačky sa začínajú prebúdzať ... toto je obdobie ktoré stále nemám vyšperkované a niektoré roky som zapríčinil katastrofálnu mortalitu ... každopádne keď sa mi korytnačka začne v zimovisku premiestňovať navzdory mesiacu a teplote , viem že musím začať konať ... tak isto je to aj tohto roku, viem že vyťahujete zvieratá až v marci ale u mňa to býva nedobrovoľne už začiatok februára ... s tým že sa jedná o celoročny skleníkový chov s letným vonkajším výbehom ...podzemné zimovisko viem temperovať ale neviem ho schladiť v prípade potreby ...taktiež neviem presvedčiť zvieratá k dlhšej jesennej aktivite a ukladajú sa mi už začiatkom októbra čo je zbytočne zavčasu ...
moja otázka je momentálne jednoduchá : je bezpečné používať výhrevné visiace keramické teleso v strede skleníka, pod ktorým bude cca 15 stupňov, s tým že zviera si samo určí v akom teplotnom spektre sa chce nachádzať ? jedná sa o zvieratá pohybujúce sa, s relatívne čulým zrakom, ešte nerozkŕmené ... podľa pozorovania sa sami v tomto bode koncentrujú.
ďakujem za odpoveď
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
umiestnenie výhrevného telesa pri odzimovaní
-
vrtichvostik
- Nováček