Dobrý den,
mám želvího samečka (Testudo hermanni, vylíhnutý 2013) z Vašeho chovu. Nikdy jsem ho nezimovala, přes zimu jen odpočíval. Je zdravý a aktivní, bez jiných problémů. Jedno léto mu však praskla tepelná žárovka, zatímco jsem byla na dovolené, a zůstal 2–3 týdny v nižších teplotách. Od té doby si „usmyslel“, že léto je pro něj časem odpočinku. Od té doby má narušený rytmus a většinou má klidové období v létě ( jednou vynechal)
Proč je to pro mě problém? V pubertě začal být velmi aktivní a tak ho pouštím po bytě. To teď kdy je u nás doma chladněji nejde protože mám obavu, aby nenastydl, a proto je celý den v teráriu. To ho po pár dnech přestalo bavit , takže pochoduje po teráriu a naráží do skla. Ven z terária ho pouštět nechci – jednak kvůli zimě, a jednak proto, aby si nezvykl, že si to dokáže vynutit. Výhled z terária má minimální.
Existuje nějaký způsob, jak mu pomoci vrátit se k přirozenějšímu a praktičtějšímu rytmu? Ať už kvůli jeho zdraví, nebo kvůli klidu u nás doma?
Předem moc děkuji za radu a hlavně za Vaše úžasné stránky.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Zmatený zimní odpočinek
Re: Zmatený zimní odpočinek
Naučila jste ho na velké prostory (pouštění po bytě atd.) a tak se mu přirozeně nelíbí v kleci
Vynucuje si chováním opět vypuštění, s teplotami doma nemusíte mít obavy. Vrátit se zpět je velice těžké a jde o to kdo vydrží déle vzdorovat
Existuje sice další způsob a to ho prostě během zimního období zimovat. Nic dalšího, bohužel
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/