Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Aktivní želva

Hibernace, délka zimování, jak ji připravit
Odpovědět
Lenochod
Nováček

Aktivní želva

Příspěvek od Lenochod » stř 05. bře 2025 11:51:49

Obě mladé želvy žlutohnědé končí první řádné zimování víceméně na stejné váze, s jakou začaly (no, jedna o pár gramů těžší a druhá naopak o dva gramy lehčí, ale to je víceméně totéž). Aby se mohly po pobytu v chladničce adaptovat postupně, dopřála jsem jim přesun na verandu, kde je jen o trochu tepleji než venku, takže začaly na teplotách kolem deseti stupňů přes den a jako v ledničce (3 stupně) v noci. Jenomže jedna z nich je pozoruhodně přizpůsobivá, takže hned první den po přesunu šťastně vyrazila na procházku po verandovém výběhu. Večer zaparkovala kdesi uprostřed, tak jsem ji dala zpátky do hromady kompostu, kde se skrývá ta druhá. Dost nevrle na mě zasyčela, asi s tím nesouhlasila. Další dny se opakuje totéž, jen už bez protestního syčení, je to už čtvrtý den. Zatím tedy nebaští a také teploty na verandě pozvolna začínají v odpoledních hodinách stoupat, ovšem z návodu na odzimování želv jsem získala dojem, že je potřeba želvy nechat dva týdny v relativním chladu na pokoji, že se pomalu začnou rozmýšlet a probouzet, ne hned první den čile pobíhat po výběhu - tak nevím, jestli je úplně v pořádku prostě ji ignorovat, ať se o sebe postará, jídlo, vodu a úkryt má k dispozici, tak se prostě rozhodne začít jíst, až na to bude připravená?

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktivní želva

Příspěvek od euzelva » čtv 06. bře 2025 20:39:08

Zásadní chybou je dát ze zimoviště hned třeba na sluníčko a nebo do výrazně vyšších teplot. Nastartování organismu trvá hodně dlouho a je potřeba být opatrný v tomto směru. Nejlepší je dát je ven někde do stínu s možností si vylézt jak uznají za vhodné. Třeba já je venku ještě nemám, protože nástup počasí je moc překotný a brzy se opět vrátí zima, takže vydržet a moc nespěchat. Odzimování je vždy hodně riskantní a často se vyskytnou závažné problémy.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Lenochod
Nováček

Příspěvek od Lenochod » čtv 13. bře 2025 14:24:35

Na verandu jsem je vyndala už nyní právě proto, že později by mohl být teplotní rozdíl mezi lednicí a verandou příliš velký. Je na severní straně domu a tak ona čilá želva má na slunce na verandě šanci nejdříve koncem března. Jeden den před Vaší odpovědí jsem na pár hodin jejich přenosný verandový výběh (do venkovního je zatím nedávám, nechci riskovat potíže v případě mrazů) dala na chvilku ven a část i na slunce. Aktivní želva Tulák se na osluněnou část šťastně vydala vyhřát, vzápětí tam velmi spokojeně vlezla do misky s vodou k pití (asi 6mm výška hladiny), kde setrvávala snad dvě hodiny, dokud jsem ji nepřesunula do jiné části výběhu. Druhá želva spokojeně spí zahrabaná v hlíně a kompostu (bývalé seno) v rohu výběhu a asi ještě dlouho bude, jen při přendávání tam zahýbala drápky. V chladnech za týden asi denní teploty na verandě budou někde mezi deseti a dvaceti, ale v noci by se tam mohlo ochladit i na 2 - 3 stupně - mám želvy na noc raději dávat do garáže (16 stupňů), nebo je ponechat na verandě, pokud teplota tam neklesne pod nulu?

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » čtv 13. bře 2025 20:45:22

Můžete nechat, nesmí pouze zmrznout :!:
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Odpovědět