Dobrý den, podobný dotaz tady už proběhl několikrát, zkusím být co nejkonkrétnější.
Máme želvu zelenavou, samečka, cca dvouletého. V září jsme mu pořizovali větší terárium, i se substrátem, ovětlením a vybavením přímo tady z euzelva.cz (MAX 60 x 40 x 40 cm), takže by mělo být vše ok. S tím souviselo i přestěhování do jiného pokoje, kde nás želvička vidí mnohem častěji než předtím.
Od té doby každý den strašně zuřivě hrabe v rozích terária, zpravidla když jsme v místnosti. Nějaké uspořádání terária do zón moc nemá smysl, kamínky rozhrabe během pár minut, zpravidla se prohrabe na dno na sklo, rohy terária už jsou hodně poškrábané. Domeček si posouvá, misku s vodou zpravidla během hodiny vybryndá. (jinak vylézt na domeček a "skočit" z něj dolů je oblíbená denní činnost, nevím, jestli je to taky známka diskomfortu želvy, nebo ji to prostě baví) Při hrabání otevírá tlamičku, jakoby se chtěla i prokousat ven. Určitě to může být změnou prostředí, jak vntřního tak i výhledu vně terária, možná i "dospíváním"?, kdy sameček začíná být agresivnější, nevím. Rád bych se poradil, jak to zmírnit. Předokládám, že řešení by bylo navodit želvě co nejpodobnější podmínky, jako měla dřív?
Svítíme jí snad správně (ráno a občas i během dne se nahřívá pod žárovnkou), rosíme jednou denně večer. Takže konkrétní dotaz - dřív jsem používal jako podestýlku směs jedlové kůry a rašeliny, kterou jsem měnil jednou za cca pět měsíců. Nové terárium jsem dostal připravené už se substrátem (cca 2-3cm, předchozí podestýlky jsem dával spíš 4-5cm). Mohla by za neklid želvy eventuelně i změna substrátu? A pokud ano, doporučili byste spíš počkat, až si želva zvykne, nebo jí při příštím čištění vrátit původní směs, na kterou byla zvyklá (samozřejmě pokud byla vhodná)? Případně - zkusit zakrýt aspoň boky terária, aby měla omezenější výhled do místnosti? Vrátit na původní místo bohužel nelze.
Děkuji za rady a nápady.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Hrabání - změna podestýlky?
Re: Hrabání - změna podestýlky?
takže vše nasvědčuje tomu, že želvě se v novém prostředí daří a proto je hodně aktivní. Je to samec a prostě v období hledání samic dokáže být hodně vytrvalý a urputný. Co poradit, změnou podmínek toho moc asi nezvládnete, spíše změnit umístění terária, aby byl hodně mimo zorné pole lidí. Zkusit můžete zakrytí celé přední části terária odkud vás vidí. Samci jsou aktivní už od puberty a to cca nad 13 cm, ale je to jedinec od jedince. V substrátu problém nehledejte, prostě je v dobré kondici a prudí. Syčení znamená většinou boj ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/