Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaké rozmezí, kde by se měla pohybovat noční teplota. Máme od vás teď 4 dny dvě T.hermanii (2023) a snažíme se najít optimální nastavení teplot. Den je snad OK, dle vašich doporučení, ale jelikož jsme ve starém domě, tak v místnosti, kde jsou želvy (a i u nich v terárku) klesají noční teploty na 14-15 stupňů. Co se týče nočních teplot, ve vašich doporučeních jste měl něco jako "snížit, jak je možné", a nikde jsem se zatím žádného konkrétnějšího doporučení nedopátrala, ale říkám si, že když podle grafu je u vás v chovu přes noc kolem 23°C a u nás mají o 8-9°C méně, jestli už to není moc zima. Přijde mi, že jim ráno dlouho trvá, než vylezou a nějak nastartují a nejsou kdovíjak aktivní, ale žerou. Ale jsem chovatel začátečník, takže moc nevím, co je běžné chování.
Mohla bych je přesunout do místnosti, kde je v noci 17-18°C. Bylo by to lepší?
Děkuji za radu.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
příliš nízká noční teplota
-
- Nováček
Re: příliš nízká noční teplota
To je docela málo a želvám klesne průměrná teplota, řešením by bylo použití noční žárovkyhttps://euzelva.cz/zarovka-exo-terra-ni ... -25w-nocni. Nebo silnější variantu 50 W. Dle velikosti terária
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/
-
- Nováček
Děkuji za odpověď a za tip.
A jaká je tedy nějaká minimální noční teplota, která je pro ně ještě v pohodě?
Mohli bychom je přestěhovat na jiné místo v domě, kde je tepleji, ale více než 17-18°C takhle přes zimu v noci nikde nebude.
Terárium máme od vás velikosti 80x30.
A jaká je tedy nějaká minimální noční teplota, která je pro ně ještě v pohodě?
Mohli bychom je přestěhovat na jiné místo v domě, kde je tepleji, ale více než 17-18°C takhle přes zimu v noci nikde nebude.
Terárium máme od vás velikosti 80x30.
Pokud jde pouze o noční teploty, tak řešení moc není, pouze přesun a nebo noční topení. Můžete ještě zakrýt horní větráky pro menší únik tepla.
-
- Nováček
Dobrý den, teď jsem si ve vašem článku o osvětlení v teráriích přečetla, že: " Jak víme, u běžných druhů evropských suchozemských želv, je noční pokles teploty žádoucí, v noci tedy je vhodná pokojová teplota a může klesnouit třeba i k 10 stupňům."
Jsem z toho docela zmatená, protože je to proti tomu, co mi tu radíte.
Je to tak, že vyšší teplotu v noci se mám snažit udržovat, protože želvičky jsou od vás zvyklé na cca 23°C v noci a mých cca 16°C je moc velký rozdíl oproti tomu, na co byly zvyklé = může to být problém? Ale v principu, že jim nízká noční teplota nevadí?
V tom případě jak a kdy je na ni můžu přivyknout?
Vlivem svátků jsem ještě noční přisvícení nebyla schopna zajistit, želvičky dostávají na noc přes terárko peřinu, aby tolik nevychládalodlo ale samozřejmě to není udržitelné řešení. V nejbližších dnech to chci nějak pořešit a dokoupit, ale samozřejmě, pokud by byla možnost, která by nevedla k tomu, že bude v terárku o další elektroinstalaci navíc, byla bych radši.
Děkuji
MH
Jsem z toho docela zmatená, protože je to proti tomu, co mi tu radíte.
Je to tak, že vyšší teplotu v noci se mám snažit udržovat, protože želvičky jsou od vás zvyklé na cca 23°C v noci a mých cca 16°C je moc velký rozdíl oproti tomu, na co byly zvyklé = může to být problém? Ale v principu, že jim nízká noční teplota nevadí?
V tom případě jak a kdy je na ni můžu přivyknout?
Vlivem svátků jsem ještě noční přisvícení nebyla schopna zajistit, želvičky dostávají na noc přes terárko peřinu, aby tolik nevychládalodlo ale samozřejmě to není udržitelné řešení. V nejbližších dnech to chci nějak pořešit a dokoupit, ale samozřejmě, pokud by byla možnost, která by nevedla k tomu, že bude v terárku o další elektroinstalaci navíc, byla bych radši.
Děkuji
MH
Důležité informace jsou, co jste dostala, nikoliv, co se kde dočtete Během roku se to mění a vždy každý dostane aktuální stav na, co je želva zvyklá, a tak by se mělo pokračovat a tím navázat na předchozí podmínky. Něco jiného je když se simulují podmínky jiné než teď léto.