Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

příliš nízká noční teplota

Teploty při chovu želv
Odpovědět
MHorackova
Nováček

příliš nízká noční teplota

Příspěvek od MHorackova » pon 23. pro 2024 23:35:49

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaké rozmezí, kde by se měla pohybovat noční teplota. Máme od vás teď 4 dny dvě T.hermanii (2023) a snažíme se najít optimální nastavení teplot. Den je snad OK, dle vašich doporučení, ale jelikož jsme ve starém domě, tak v místnosti, kde jsou želvy (a i u nich v terárku) klesají noční teploty na 14-15 stupňů. Co se týče nočních teplot, ve vašich doporučeních jste měl něco jako "snížit, jak je možné", a nikde jsem se zatím žádného konkrétnějšího doporučení nedopátrala, ale říkám si, že když podle grafu je u vás v chovu přes noc kolem 23°C a u nás mají o 8-9°C méně, jestli už to není moc zima. Přijde mi, že jim ráno dlouho trvá, než vylezou a nějak nastartují a nejsou kdovíjak aktivní, ale žerou. Ale jsem chovatel začátečník, takže moc nevím, co je běžné chování.
Mohla bych je přesunout do místnosti, kde je v noci 17-18°C. Bylo by to lepší?
Děkuji za radu.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: příliš nízká noční teplota

Příspěvek od euzelva » úte 24. pro 2024 13:38:32

To je docela málo a želvám klesne průměrná teplota, řešením by bylo použití noční žárovkyhttps://euzelva.cz/zarovka-exo-terra-ni ... -25w-nocni. Nebo silnější variantu 50 W. Dle velikosti terária
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

MHorackova
Nováček

Příspěvek od MHorackova » úte 24. pro 2024 22:38:43

Děkuji za odpověď a za tip.
A jaká je tedy nějaká minimální noční teplota, která je pro ně ještě v pohodě?
Mohli bychom je přestěhovat na jiné místo v domě, kde je tepleji, ale více než 17-18°C takhle přes zimu v noci nikde nebude.
Terárium máme od vás velikosti 80x30.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » stř 25. pro 2024 9:57:11

Pokud jde pouze o noční teploty, tak řešení moc není, pouze přesun a nebo noční topení. Můžete ještě zakrýt horní větráky pro menší únik tepla.

MHorackova
Nováček

Příspěvek od MHorackova » ned 29. pro 2024 21:07:55

Dobrý den, teď jsem si ve vašem článku o osvětlení v teráriích přečetla, že: " Jak víme, u běžných druhů evropských suchozemských želv, je noční pokles teploty žádoucí, v noci tedy je vhodná pokojová teplota a může klesnouit třeba i k 10 stupňům."
Jsem z toho docela zmatená, protože je to proti tomu, co mi tu radíte.

Je to tak, že vyšší teplotu v noci se mám snažit udržovat, protože želvičky jsou od vás zvyklé na cca 23°C v noci a mých cca 16°C je moc velký rozdíl oproti tomu, na co byly zvyklé = může to být problém? Ale v principu, že jim nízká noční teplota nevadí?
V tom případě jak a kdy je na ni můžu přivyknout?

Vlivem svátků jsem ještě noční přisvícení nebyla schopna zajistit, želvičky dostávají na noc přes terárko peřinu, aby tolik nevychládalodlo ;) ale samozřejmě to není udržitelné řešení. V nejbližších dnech to chci nějak pořešit a dokoupit, ale samozřejmě, pokud by byla možnost, která by nevedla k tomu, že bude v terárku o další elektroinstalaci navíc, byla bych radši.
Děkuji
MH

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » stř 01. led 2025 14:42:51

Důležité informace jsou, co jste dostala, nikoliv, co se kde dočtete :!: Během roku se to mění a vždy každý dostane aktuální stav na, co je želva zvyklá, a tak by se mělo pokračovat a tím navázat na předchozí podmínky. ;) Něco jiného je když se simulují podmínky jiné než teď léto.

Odpovědět