Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Želví předpověď počasí

Nevázaný pokec o čemkoliv
Odpovědět
Lenochod
Nováček

Želví předpověď počasí

Příspěvek od Lenochod » pát 22. lis 2024 12:20:24

V současné době zimuji dvě malé želvy řecké na verandě, kde teploty bývají nad nulou a pod desítkou. Mají tam jakýsi malý želví stůl naplněný hlínou a porostlý oblíbenými želvími rostlinami, kdyby náhodou chtěly přerušit půst. Jedna z nich se vděčně zavrtala pod hromádku tlející trávy v rohu a už skoro měsíc jsem ji neviděla, ale druhá vylézá a nacházím ji (samozřejmě se zataženýma nohama i hlavou) pár centimetrů od hromádky. Obyčejně to bylo ve dny, kdy teplota na verandě byla přes šest stupňů, ale včera večer tam byla i při teplotě nižší. S obavou z možného zmrznutí v noci jsem ji zaházela tlející trávou a ráno v pět mě čekalo překvapení - venku se v noci trochu oteplilo a na verandě byly pěkné čtyři stupně. Je možné spoléhat se na to, že želva sama tuší, kdy se oteplí a kdy ochladí (já jsem dnes čekala naopak mrazivou noc) a nezahrabávat ji? Kolísání teplot v průběhu dne je podobné tomu venku, tak to by ji snad mohlo spíš otužit a ne mást, nebo je mám raději dát do ledničky?
A ještě řeším jednu otázku - jejich současné bydlení je z vrchní strany nezakryté, prostě výběh pro želvy posunutý ze zahrady do tepelně více zaizolovaného místa se skvělou vlhkostí vzduchu (prakticky vždy přes 70%, čehož v lednici nedosáhnu). Stejně jako na zahradě by se mohlo stát, že tam zabloudí nějaký ten rejsek či myšice. Jsou před ním želvy v bezpečí, nebo mám jejich nynější domov raději obložit pastičkami na myši?

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Želví předpověď počasí

Příspěvek od euzelva » pát 22. lis 2024 17:46:50

Želvy samozřejmě vědí, co mají a nemají dělat a pud sebezáchovy je veliký. Ale tak jako člověk ani želva není neomylná. Určitě je divné, že zůstává venku "na palce" když hrozí mráz a tepoty jsou hodně nízké až k nule. Jako chovatel bych v tomto případě minimálně zpozorněl zda se něco neděje :!: A to například nějaké onemocnění. Želvy na noc se prostě schovávají a to i v teráriu kde jim nic nehrozí, je to také ochrana před možnými predátory. Pokud v přírodě udělá zásadní chybu, je to její poslední :!:
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Lenochod
Nováček

Re: Želví předpověď počasí

Příspěvek od Lenochod » sob 23. lis 2024 9:07:00

Mám ji od jara a tahle želva má od začátku na želvu zvláštní povahu. Po celou tu dobu vykazovala naprosto neželví flexibilitu a snahu všechno prozkoumávat, i na nové věci reagovala, jako by tu byly odjakživa. Nemám zkušenosti se želvami, ale u jiných živočišných druhů jsem si zvykla všímat zvláštností jednotlivých zvířat a zohledňovat je. Proto se právě u ní až tak nebojím, že její chování signalizuje potíže, ale rozhodně ji budu díky Vaší radě vážit a sledovat s větší opatrností. Kdyby hubla, půjde do tepla.

Odpovědět