Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Hybernace a váha želvy

Hibernace, délka zimování, jak ji připravit
Odpovědět
EvaNem
Nováček

Hybernace a váha želvy

Příspěvek od EvaNem » úte 12. lis 2024 23:24:55

Dobrý den,
Máme čtyři roky želvu zelenavou, která byla chovaná v teráriu. Letos jsme jí vybudovali venku výběh, do kterého jsme ji bohužel přestěhovali až koncem července (dřív to nevyšlo). Vážila 950g. Asi tři týdny jí trvalo, než si zvykla a začala žrát. V polovině září začalo pršet, želva si zalezla do boudy a od té doby nevylezla. Průběžně jsem ji kontrolovala. Naposledy včera:
Není zahrabaná, jen do půlky těla. Nespí , při manipulaci syčela. Po zvážení jsem zjistila, že váží 1046g!!! Vůbec to nechápu! Nemohla třeba jíst písek? Nic jiného mě nenapadá.
Mám v plánu, že až bude delší dobu mrznout a tvrdě usne, tak ji na zimu přestěhujeme do lednice. Boudu má sice zateplenou, ale nezahrabala se a bojím se o ni. Nebo má na zahrabání ještě čas? Není to moc dlouhá doba, když od poloviny září nejí a není aktivní, aby byla třeba do dubna v hybernaci? Nebo co s ní?
Moc děkuji za radu.

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Hybernace a váha želvy

Příspěvek od euzelva » stř 13. lis 2024 19:56:16

Želva nabrala na váze hlavně díky venkovnímu chovu a celkové nejen vzdušné vlhkosti, prostě jim to svědčí. Hlínu nebo písek rozhodně nejí, když má přístup k běžné stravě. Na spánek je času dost a musíte ji přesunout až bude tvrdě spát. Pár dní nízkých teplot rozhodně nestačí a většinou poslední dobou usínají některé až v prosinci. Bylo doposavad hodně teplo, tak vydržte. Pouze zajistit aby nezmrzla. Nic více.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Odpovědět