Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Inkubace vlhkost
Inkubace vlhkost
Dobrý večer. Inkubuji poprvé a mám dotaz. Vejce jsou že dvou třetin ve vermikulitu a ten zbytek, co vykukuje, je orosený. Je to normální? Vlhkost 70%. Z víka nic nekape. Je to první den. A ještě dotaz. Mám inkubátor nějak odvětrávat.?Třeba jednou denně nadzvednout na chvíli víko?
Re: Inkubace vlhkost
Z fyzikálního hlediska nasycená pára kondenzuje na povrchu, který je chladnější než okolí. Na prohřátých vejcích by k tomu tedy docházet nemělo. Nicméně kvůli kondenzaci vody jsem vermikulit přestal používat a inkuboval volně ložená vejce.
Už orosený nejsou. Bylo to jen chvíli, když jsem je dala do inkubátoru. Dělám to poprvé, takže příště budu chytřejší. Znamená to, že se vejce zadusila?
To sedí, jak se vejce prohřála, tak voda již na nich nekondenzuje. Vejce se nemusela zadusit, u mě se vylíhly želvy i z vajec, která se zpočátku orosila. Příště bych ale asi raději nechal vejce v inkubátoru prohřát a až pak je vkládal do vlhkého substrátu.
Ok. Tak děkuji za rady. Jen ještě jeden dotaz. Ten vermikulit se během inkubace ještě provlhčuje nebo vydrží po celou dobu? Na začátku jsem ho prolila vodou a vyždímala.
Vlhčí se podle potřeby opatrným nalitím vody mimo prostor vajec.
A ještě prosím. Mám inkubátor nějak větrat nadzvedáváním víka? Pokud ano, jak často? Děkuji
Nemusíte větrat , určitě není úplně těsnící.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/