Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Oči želvy

Snažíme se všichni pomoci
Odpovědět
Mytos
Nováček

Oči želvy

Příspěvek od Mytos » stř 12. lis 2014 11:20:25

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou... Minulý týden jsem začal řešit problémy malé hermanky s opuchlým okem. Skoro ho neotvírala, hlavně spodní víčko mělo jen malou štěrbinku. Je jí rok. Po domluvě jsem začal mazat oko Opth-Framykoinem a snížil svícení, jak dobu, tak teploty, na což jsem se i tak chystal. Svítím teď 2x 2 hodiny.
O víkendu jsem želvám měnil substrát, vše umyl, vyvařil, přitom jsem je trochu více studoval.

Po namazání oka se oko trochu lepší Každopádně bohužel otéká i oko druhé. Želva je línější, hodně času tráví v chladném rohu. Když jsem koukal na spodní plastrony, přijde mi, že menší ztrácí ve srůstech, ve spodní části barvu, šedne. Plastron je tvrdý, nedokážu bohužel posoudit jestli se více prohýbá při stisku, nerad bych si něco vsugeroval, ale zároveň nerad podcenil. Želva na váze neztratila za poslední měsíc, ale ani nepřibrala (51g).

Teploty v akvárku jsou cca 27 stupňů pod lampou, 22 ve všech rozích. Suchá část (kamínky), vlhká část (substrát). Akvárko je 120 x 60 cm.

Dotazy: Mohou být oči reakcí na případné přetažení malé želvy? Obě dvě žerou celkem s chutí, stejná dávka zmizí vždy. Mám ji případně separovat? Nebo vypnout svícení oběma úplně. Případně nechat jen UVB? Je čas na doktora? Stav s očima trvá přibližně 7 dní, mažeme třetí den.

Všiml jsem si také, že obě požírají dost kamínky, chybí jim něco? Sépii mají v akvárku, strava, čínské zelí, mrkev, polníček. Když jsem je měl na stole, při výměně substrátu, tak velká vykadila jen něco málo trusu a asi deset kamínků s trochou vody.

Budu rád za každý Váš postřeh, je mi jasné, že mi nemůžete říct, co želvě je, ale jen z Vašeho pohledu, co Vás napadne, jak to cítíte, nežádám návod, ale jen posunout kousek dopředu

Děkuji moc

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Oči želvy

Příspěvek od euzelva » stř 12. lis 2014 12:13:33

Takto na dálku lze její stav posoudit omezeně, ale zkusím to. Když má oteklé obě oči vypadá to jako gelové jde s největší pravděpodobností vždy o nedostatek vitamínů "A". V těchto případech pokud tomu opravdu tak je, nejrychlejším řešením je návštěva veterináře a aplikování vitamínové injekce. Dávkování atd. vet většinou znají.
Dalším možnou příčinou problémů může být nějaká infekce či zánět, ale to by měla pokrýt ATB mast kterou aplikujete.
Snížením teplot v chovném zařízení pro želvy jste ji utlumil a tím pádem větší odpočinek je naprosto běžný situaci a teplotám (u jinak zdravé želvy). Želvy žerou s chutí jak píšete a větší odpočinek zřejmě nemají chuť a určitě bych je více neutlumoval vzhledem k nějakým zdravotním problémům.
Pojídání kamení ve větším množství je ve většině případů snaha želvy doplnit jak minerály tak vápník a jiné látky, co k zdárnému vývoji potřebují.
V tom případě vápník určitě, přidal bych i nějaké vitamíny a granule. Vše najdete případně zde:
http://euzelva.cz/mineralni-doplnky-stravy
http://euzelva.cz/krmeni-pro-zelvy
Tím nic nezkazíte a umožníte organismu případně doplnit potřebné látky.
Fatálně když želvy žerou to nevidím, ale je zapotřebí včas zasáhnout než se situace zhorší. Takže bych vše řešil, co nejdříve.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Odpovědět