Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Provizorní prostory

Co se jinam nevešlo
Odpovědět
Smarties
Pokročilý
Příspěvky: 28
Registrován: čtv 25. říj 2018 14:20:26

Provizorní prostory

Příspěvek od Smarties » ned 17. led 2021 11:37:36

Dobrý den,

Chtěla bych se poradit. Mám dvě Zelenavky. Cca 2 roky staré. Jedna jeden rok zimovala u chovatele. Jinak je nezimuji. Od května do října jsou venku, zbytek v teráriu. Letíme na dovolenou na 14 dní a potřebuji je dát na hlídání. Poradíte mi jak udělat na 14 dní co nejkompaktnější a nejméně těžké podmínky? Aby se to dalo přenést?
Dám do krabice substrat a bude stacit? Je docela těžký, tak když ho dám hodně pro možnost zahrabání, bude to těžká krabice. Mohu nakombinovat se senem? Také osvětlení? Postačí UV občas zapnout když budou v teplém pokoji? Ta UV lampa dá i celkem teplo.

Předem děkuji za pomoc
MP

Uživatelský avatar
Mirek
Víc než Želva
Příspěvky: 2072
Registrován: úte 17. čer 2014 18:15:08
Bydliště: Brušperk, Brno

Re: Provizorní prostory

Příspěvek od Mirek » pon 18. led 2021 19:36:25

Samotný prostor může být i z plastové krabice, nicméně nemělo by tam chybět nic důležitého. UV je na 14 dní postradatelné, denní světlo a teplo nikoliv. Jako minimum bych tedy viděl krabici se substrátem, výhřevnou žárovkou a denním světlem. Miska na vodu, úkryt apod. jsou samozřejmostí, ale to už jsou snadno přenosné drobnosti.

Uživatelský avatar
mgeisselreiter
Matador
Příspěvky: 86
Registrován: pon 21. bře 2016 16:51:18

Re: Provizorní prostory

Příspěvek od mgeisselreiter » pon 18. led 2021 22:55:32

Pokud teplota mimo vaši přítomnost neklesne výrazně pod 20°C (řekl bych, že do 15°C je to ještě OK), nemusíte želvu vůbec nikam stěhovat. Vypnete UV i topení, světla stačí přiměřeně (netřeba svítit, když je v místnosti denní světlo), necháte misku s vodou, nekrmíte. Želvě tím nasimulujete klidové období, které může trvat i měsíc. Samozřejmě je lepší, pokud to neuděláte skokově, ale postupně snižujete teploty i UV a pak zase postupně zvyšujete. Želvě toto jenom prospěje. 14 dní je v pohodě a není třeba ani zajišťovat dohled od sousedů či rodičů apod.

Smarties
Pokročilý
Příspěvky: 28
Registrován: čtv 25. říj 2018 14:20:26

Re: Provizorní prostory

Příspěvek od Smarties » čtv 21. led 2021 17:24:55

Moc děkuji za odpovědi. Myslíte, že je to ok je tu nechat? Nemůžou si vylít vodu, načůrat do ní a pojít na dehydrataci? Na simulaci klidného období mám 3 dny. Postačí to. Jedna želva je děsně aktivní. Málo spí a furt se domáhá nějaké aktivity a pozornosti.
Pro přesun na hlídání je problém hlavně v tom extra denním světle. To mám podlouhlé přilepené na teráriu. Byly by u okna. Případně UV lampa působí odstínem jako denní světlo. Tu přesunout nemám problém. Stejně jako výhřevnou.

Mohu využít toto téma na pár dalších dotazů?

Neporadil by jste mi někdo link, kde se dočtu jak správně simulovat roční období? Teplotami i svícením. Nemohu to nikde najít. Od května do září jsou ve venkovním výběhu.
Případně může je nějak srovnat, aby měli období stejná? Zatím jsou každá jinak aktivní.

Dál bych se chtěla zeptat. Vůbec mi neodchází do chladné části. Jen najíst, ale spí většinou kdekoliv volně nebo ta menší se zahrabe pod UV lampou a spí tam. Je to ok?

Menší mi přijde tak přiměřeně aktivní, ale větší je celý den vzhůru. Vstává dříve než se jí rozsvítí a je vzhůru ještě dlouho po. Někdy jde tak v 5 večer spát a v 8 večer je zase vzhůru. Neměla bych něco upravit?
Také kdykoliv mě vidí tak se ke mně hrne. I jídlo přeleze a snaží se dostat za mnou. Chce si hrát? Co s ní mám furt dělat? :lol: Párkrát do týdne je necháváme chodit volně po domě.

Předem mockrát díky za pomoc

Uživatelský avatar
mgeisselreiter
Matador
Příspěvky: 86
Registrován: pon 21. bře 2016 16:51:18

Re: Provizorní prostory

Příspěvek od mgeisselreiter » čtv 21. led 2021 19:43:41

Pokusím se odpovědět tak, jak to vidím já. Předpokládám, že mě doplní ještě Mirek se svými zkušenostmi.
Zda převrhnou misku s vodou, co musíte posoudit vy. Já mám takové misky, které převrhnout nejdou. Ovšem běžně se stává, že do vody načůrají. Zde nevím, zda by nebylo lepší vůbec jim vodu nedávat. Nemyslím si, že by měly želvy problém kvůli absenci vody. Pokud se změní podmínky - chladněji, méně světla, budou nejspíš hodně v klidu.
Pokud jde o simulaci změny podmínek, dívám se na to např. tak, že i v přírodě se stává v plném létě, že se počasí změní a po třicítkách se ochladí na 18°C a týden prší a nevyjde slunce.
Pokud želvy budete přesouvat, opět bych neviděl problém s nedostatkem světla, když budou u okna. Berte ale v potaz, že i stěhování je jakési riziko - želvy nemají moc rády změny prostředí, navíc budou vystaveny cestě = stres.

Pokud jde o simulaci ročních období, jsem přesvědčen, že na webu euzelva i zde na fóru informace najdete. Jen namátkou:
viewtopic.php?t=195
viewtopic.php?t=827
viewtopic.php?t=2197
https://euzelva.cz/kondice-zelvy-obdobi
https://www.zelvazelenava.cz/Rocni-obdobi.html

Srovnat želvy, aby měly stejná období, nejde. Každá želva je individuum. No a pokud jsou želvy zvaklé, že je vyndáváte pouštíte volně po bytě, tak to se pak nedivte, že uvnitř terária jsou až moc bujné a chtějí ven. Ale na tom není nic špatného, pokud po bytě není průvan a chlad.

Pokud neodcházejí želvy do chladné části, může to být nesprávnými teplotami, nebo jim to tak zrovna vyhovuje. Najděte si zde na fóru ještě něco o teplotách.

Smarties
Pokročilý
Příspěvky: 28
Registrován: čtv 25. říj 2018 14:20:26

Re: Provizorní prostory

Příspěvek od Smarties » pát 22. led 2021 0:19:37

Znovu velké díky.

Forum i web jsou tak obsáhlé, že se v tom občas ztratím. Děkuji za linky.

Takže mám rozmazlenou želvu? :lol: :lol: :lol: Doma máme teplo. Sice uklízíme loužičky a hovínka, ale jsme rádi, že jsou tak nějak více s námi :)

Ještě dotaz k té dovolené. Více se mi líbí je nepřesouvat než jim vytvářet nové prostředí. Myslíte, že to na ně nebude velký skok když je postupně utlumím v příštích 3 dnech? Můžu jim dát kupičku jídla a vodu, řádně provlhčit substrát, vše vypnout a nechat je? Vodu asi nevylejou, jen mám dost mělké misky, tak nevím, jestli raději nedat vody víc. Proto jsem zvažovala větší misku na vodu, neprověřenou proti převrácení :)

Uživatelský avatar
mgeisselreiter
Matador
Příspěvky: 86
Registrován: pon 21. bře 2016 16:51:18

Re: Provizorní prostory

Příspěvek od mgeisselreiter » pát 22. led 2021 7:50:30

Já bych to udělal tak, jak píšete. Ještě lepší by bylo, kdyby např. babička mohla přijít aspoň 1x vyměnit vodu.

Uživatelský avatar
Mirek
Víc než Želva
Příspěvky: 2072
Registrován: úte 17. čer 2014 18:15:08
Bydliště: Brušperk, Brno

Re: Provizorní prostory

Příspěvek od Mirek » pát 22. led 2021 16:33:13

Určitě je lepší, když želvy aspoň jednou denně někdo zkontroluje, vymění vodu apod. 14 dní bez vody (zákonitě se z misky za tu dobu vypaří) je dost i na želvu. Přirozeně sice nepijí často, ale dostatek vody přijímají s potravou (obsah přímo v rostlinách, rosa...). Zvlášť mládě klidně 14 dní bez vody odrovná. Denní světlo je problém obecně a velmi často je to podceňovaná záležitost. Uvažte sama, ale když dám teď luxmetr k oknu, tak měřím v maximech (když žaluziemi směřuji světlo na čidlo) 330 lx. Je půl čtvrté a pod mrakem. Oproti tomu jasná podzimní obloha v našich zeměpisných šířkách poskytuje intenzitu přes 25 tisíc lx, letní jasná obloha sahá na několik stovek tisíc lx. I subjektivně dobře prosvětlené místnosti bohužel poskytují oproti přirozené intenzitě zlomkové hodnoty. Výhřev může být vypnutý, pokud by hrozilo přepadávaní na záda pod lampu. Nicméně zpravidla není nutné, pokud je zajištěna péče (ideálně denně, ale dá se to i obden).

Pokud želvy nevyužívají celou plochu terária, je to často důsledek neoptimálních teplot. Pokud je v chladné části nízká teplota, pak tam želva nepoleze, pokud k tomu nebude mít motivaci (krmení). Pokud je teplota v optimu, lze se zaměřit ještě na výše zmíněné denní osvětlení, které má na aktivitu taky obrovský vliv. Zejména se jedná o složení světla (plné spektrum včetně UVA oblasti) a jeho intenzitu.

K "simulaci" období asi tolik - moc bych nedoporučoval se v tom začátečníkovi šťourat, časté a nevhodně komponované změny mohou mít spíš negativní efekt. Na podzim tedy želvy přeneste domů, postupně jim začněte svítit podle standardního nastavení, na jaře pak udělejte přesný opak (snižování teplot).

Smarties
Pokročilý
Příspěvky: 28
Registrován: čtv 25. říj 2018 14:20:26

Re: Provizorní prostory

Příspěvek od Smarties » sob 23. led 2021 0:55:36

Pane Mirku, děkuji i Vám za odpověď. Každý den se mi sem někoho nepodaří dostat :( 2x za 12 dní dovolené ano. Dám extra misku s vodou. Když se nebude svítit, voda se tak rychle neodpařil. Když jim nastavím utlumovací období, denní světlo pak nebude problém, ne?

Zkusím přeměřit teploty a najít zakopaného psa. Ale zdá se to být každý den jinak. Jen jsem to napsala a spaly obě v úkrytu.

Ta období - nějak tak to dělám. Budu tedy pokračovat dokud nevycítím potřebu to upravit.

Ještě jednou oběma moc díky.

Uživatelský avatar
Mirek
Víc než Želva
Příspěvky: 2072
Registrován: úte 17. čer 2014 18:15:08
Bydliště: Brušperk, Brno

Re: Provizorní prostory

Příspěvek od Mirek » ned 24. led 2021 12:31:31

Pokud je to jediná možnost, tak bohužel nic jiného nevymyslíme... Pokud jde o přechodnou neaktivitu (nebo nevyužívání celého prostoru terária) v tomto období, tak to je do jisté míry normální i v závislosti na počasí venku. Když je venku zataženo, tak jsou želvy obvykle línější (stejně jako člověk...). Pokud se to tedy neděje stále, tak bych se tím zase tolik nezabýval.

Odpovědět