Chovám doma 2 želvy čtyřprsté-samce a samici. Většinu času “sdílejí společnou domácnost”, nicméně pokud jsou jejich námluvy příliš intenzivní, odděluji je. Želvy mám doma už 26 let, nicméně vzhledem k tomu, že je přes zimu nenechávám hybernovat, tak poprvé samička snesla vajíčka až v roce 2017 (kupovala jsem je obě v těch dávných dobách, kdy nemusely mít žádný průkaz, takže ani neznám jejich přesné stáří). Z vajíček se nic nevylíhlo. Od roku 2017 však želva každoročně cca na přelomu podzimu a zimy hledá místo na kladení vajec, nicméně nikdy již vajíčka nesnesla (byla jsem s ní v předchozích letech na kontrole u veterináře, zda se nemůže jednat o “zadrženou snůšku”, nicméně rentgen nic takového nepotvrdil). Letos se situace s hrabáním opět opakuje, na kontrole jsem zatím vzhledem k aktuální situaci nebyla, nicméně neustále hrabajicí želvicky je mi líto... Je nějaká možnost, jak jí pomoci?
Moc děkuji za odpověď. M. P.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Hrabající želva čtyřprstá
Re: Hrabající želva čtyřprstá
Je to přirozené, jen želva nemá cyklus pravidelný, protože nemá ani pravidelný životní rytmus (tedy sezónní střídání podmínek včetně hibernace) a nelze ji nikterak pomoci... Přirozeně před snůškou želvy hrabou a dělají cvičné jamky. Pokud by nastaly celkové komplikace (nechutenství, apatie...), tak je potom na místě návštěva veterináře z důvodu podezření na retenci vajec ev. neovulované folikuly.
Re: Hrabající želva čtyřprstá
Neřešte to, když bude chtít snese, pokud si pouze hraje o nic nejde. Stejně s tím nic neuděláte a nemá smysl želvy nějak násilně úkolovat.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/