Vloni v srpnu se nám narodilo 6 želv řeckých žlutohnědých, přes zimu v teráriu pěkně narostly na asi 8cm, asi 3 týdny jsme je nechali zimovat v chladu a na léto jsme je dali na zahradu.
Venku nebylo tak teplo, jako v teráriu (26-30), proto většinu času prospaly zahrabané v trávě a hlíně, popř. v seně, které jsem jim do budky připravil. Jindy ale zase jedly i kadily, takže bylo vidět, že žijí.
Před 4 týdny jsme je už vzali domů zase do terária, ale protože ze sena ani nevylezly, zatím jim netopíme a jen jsme svítili. Stále jsou zalezlé a nežerou. V bytě je 22 stupňů.
Nejsme si jistí, zda zimují, jestli schválně a hlavně, jak dlouho vydrží nežrat - jsou prostě ještě malé. Zatímco jejich rodiče dáváme v září do sklepa zimovat a vydrží tam až do jara, tyto malé potvory prostě neznáme. Zároveň se ale obáváme jim zatopit na 26-30, abychom je z případného zimování nebudili.
Prosím Vás proto o radu, jestli je máme dát ještě do chládku do sklepa, nebo naopak zatopit žárovkou.
Děkuji Vám,
Václav Pelikán
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
malé želvy stále spí
-
- Nováček
Re: malé želvy stále spí
Snížení aktivity a případně až zimování nastává v důsledku snižování teplot (lépe řečeno na to má v přírodě vliv více faktorů, ale teploty jsou nejvýznamnějším), není to z důvodu, že by se želva sama od sebe rozhodla zimovat. Rovněž ani při pokojové teplotě nemůže být o hibernaci ani řeč. Přenesení domů z výběhu sice mohlo ještě chvíli počkat (i na přesun do sklepa je brzy, já mám želvy přes den ještě aktivní), ale když už jsou doma, začal bych posupně navyšovat teploty.