Dobrý den, mám takový dotaz. Máme želvičku zelenavou, které je 6 let. V únoru začala projevovat známky únavy a tak jsme začali snižovat teploty a nakonec nesvítily. Želvičku jsme kontrolovali jestli spí nebo ne (má domeček u stěny, takže na ní vidíme). Někdy měla otevřené oči, ale většinou zavřené. Když jsme potřebovali navlhčit substrát, tak jsme ji vyndali a ona si pak hned zase zalezla. Takhle to bylo asi měsíc. Teď je to už druhý měsíc a párkrát jsme se snažili na chvíli rozsvítit, jestli vyleze, ale nic. Když jí vlhčíme substrát v domečku, vyndáme ji, ona se nají (jetel, pampeliška, jitrocel), nahřeje se (většinou jsme to vlhčili, když jsme právě na chvíli rozsvítili) a pak k večeru zase zaleze. Druhý den už nevyleze. Když se na ní podívám, tak někdy má oči otevřené a někdy zavřené. Teď už je to tak na půl, před tím převažovaly oči zavřené.
Když ji vezmu do ruky, tak se brání a karpax má tvrdý. Žádné výtoky. Z ruky jí, nic se nezměnilo. Na váze jsme zaregistrovali úbytek o 16 gramů. (482 - 466)Opravdu už nevíme. Budeme moc rádi za odpověď.
Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Unavená želva
Re: Unavená želva
Na problematiku "únavy" u nezimujících želv má každý trochu jiný názor, takže můžete dostat více odpovědí... Předstírám to proto, abyste pak nebyli z toho zmatení...
Já osobně nejsem zastánce dlouhého udržování želvy ve stavu někde mezi hibernací a aktivitou (tedy řekněme při pokojových teplotách, tedy teplotách "odpočinku"). Je to z důvodu přílišného zatěžování organismu (při pokojové teplotě je utlumený apetit želvy, ale spotřeba zásob je ještě poměrně vysoká, dále pak metabolismus není dostatečně utlumen a produkuje toxické zplodiny, které ale utlumený organismus není schopen efektivně vyloučit). Tedy, já bych začal postupně rozsvěcovat a nenechával dále želvu v tomto stavu. Ideální by byl venkovní výběh, ten by to vyřešil za Vás. Nicméně předpokládám podle dotazu, že možnost výběhu nemáte.
Já osobně nejsem zastánce dlouhého udržování želvy ve stavu někde mezi hibernací a aktivitou (tedy řekněme při pokojových teplotách, tedy teplotách "odpočinku"). Je to z důvodu přílišného zatěžování organismu (při pokojové teplotě je utlumený apetit želvy, ale spotřeba zásob je ještě poměrně vysoká, dále pak metabolismus není dostatečně utlumen a produkuje toxické zplodiny, které ale utlumený organismus není schopen efektivně vyloučit). Tedy, já bych začal postupně rozsvěcovat a nenechával dále želvu v tomto stavu. Ideální by byl venkovní výběh, ten by to vyřešil za Vás. Nicméně předpokládám podle dotazu, že možnost výběhu nemáte.
Dobrý večer, budeme postupovat podle Vašich rad a snad už to bude v pořádku. Nicméně ještě k tomu výběhu. Každý víkend jezdíme na chatu a když se oteplí, tak tam vozíme i želvičku (v létě je skoro celé dva měsíce jen ve venkovním výběhu, vyjma deštivých dnů, proto máme ještě náhradní terárium). Dnes jsme na chatu jeli a rozhodovali se, jestli želvičku vzít, či nikoli. Nakonec jsme se rozhodli, že ji nevezmeme, protože je ještě chladněji a taky, že nevíme jestli ji máme nechat odpočívat (to jste v tu dobu ještě nenapsal). Takže ji začneme opět rozsvicovat a příští týden ji vezmeme do výběhu. Chtěla jsem se zeptat, jestli vadí, když nebude úplně nejlepší počasí? Děkujeme za Váš čas.
Na přesun je ještě brzo, občasné venčení není moc ideální, ale pokud nebudou mezi teráriem a venkem teplotní rozdíly, tak budiž. Nicméně z toho důvodu jen při pěkném počasí, ne když nebude teplo.