Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Balkonovy výběh na západ

Jediná možnost jak želvě dopřát výběh
Odpovědět
Petra Kašparcová
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: stř 08. led 2020 21:11:19

Balkonovy výběh na západ

Příspěvek od Petra Kašparcová » stř 08. led 2020 21:25:16

Dobrý den,
jsem chovatelka/začátečnice a potřebovala bych poradit s balkonovym výběhem.
O téhle možnosti jsem původně nechtěla ani slyšet, vzhledem k tomu, že mám balkon na západ a ráno je tam zima a napoledne až do večera je tam doslova peklo! Po přečtení některych diskuzí jsem ale zjistila, že i toto je možnost. Bylo by to pro želvy vůbec dobre? Navíc balkon mám zaskleny, ale samozřejmě větrám...
Za ten měsíc, co mám slečny želvy, jsem se do nich bezhlavě zamilovala a chci pro ně jen to nejlepší! Pokud by jim i přes tyto moje podmínky pobyt na balkoně prospěl, tak to pro ně udělám. Jen se o ně bojím a chci, aby jim bylo dobře. S tím zase souvisí i fakt, že jsem v přízemí a asi by to chtělo i nějaky "kryt" na výběh. Sice se mi na balkon nikdy žádná kočka nedostala, ale taky jsem tam nikdy neměla želvy... Jednou mi tam ale zabloudil pták...
Vůbec nevím jak začít a co všechno je potřeba udělat. A hlavně: jestli do toho vůbec jít???!!!
Předem děkuju za odpověď!

Uživatelský avatar
Mirek
Víc než Želva
Příspěvky: 2072
Registrován: úte 17. čer 2014 18:15:08
Bydliště: Brušperk, Brno

Re: Balkonovy výběh na západ

Příspěvek od Mirek » stř 08. led 2020 22:16:12

Každý venkovní výběh je výrazně lepší, než celoroční chov v teráriu. Samozřejmě naprostý ideál je výběh situovaný na jih. V zahradních prostorách, pokud nemůžeme situovat výběh na jih, lze želvám chybějící teplo suplovat výstavbou skleníku, nicméně na balkóně to nevidím kvůli nedostatku prostoru reálně.

Tak či tak bych ale výběh postavil. I pokud by v něm měla být želva jen tři nejteplejší měsíce v roce, má to smysl. Zasklení je poměrně problém a musíte vyřešit dostatečné větrání tak, aby se z balkónu nestala výheň, ze které nemá želva šanci uniknout. Přímé slunce nevadí, pokud má želva dostatek stínu (ten lze vytvořit uměle) a ve vedrech nepřetržitý přístup k vodě (ten musí mít želva samozřejmě pořád, ale v parných dnech je nutné několikrát denně vodu doplňovat, jelikož se odpařuje). Dále je u balkónových výběhů nutné vyřešit odtok. Pokud vám na balkón neprší, tak si vystačíte jen s malými otvory ve stěnách nádrže. Pletivo není třeba, kočky jsou k želvám lhostejné a nezaznamenal jsem případ, kdy by se jimi nějak zaobíraly.

Petra Kašparcová
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: stř 08. led 2020 21:11:19

Re: Balkonovy výběh na západ

Příspěvek od Petra Kašparcová » čtv 09. led 2020 20:53:34

Děkuji za odpověď.
Zasklení podle mě není takovy problém, prostě to nechám otevřene... Přivřu třeba jen když bude pršet nebo bude chladněji. Co se prostoru týče, tak balkon mám poměrně velky, vejde se mi tam výběh i sušák na prádlo ;)
Stín je mi jasne, že želvíci potřebují, to bych pořešila umělou rostlinou případně něčím dalším... Teď mě tak ale napadá, co asi udělá příme slunce s umělou rostlinou? Voda je mi taky jasná... Jen trošku nechápu ten odtok. V terárku přece taky žádny není? Balkon je kryty ze všech stran, takže tam spadne nanejvýš pár kapek a to jen když prší fakt hodně (do teď vlastně nic, když jsem to měla zavřene).
Ještě jsem přemýšlela, z čeho výběh vytvořit. Kvůli teplotám to asi bude chtít něco pevnějšího. Šířku balkonu mám 90cm, takže zase tak moc na výběr nemám. Nebo něco doporučíte? Díky!

Uživatelský avatar
Mirek
Víc než Želva
Příspěvky: 2072
Registrován: úte 17. čer 2014 18:15:08
Bydliště: Brušperk, Brno

Re: Balkonovy výběh na západ

Příspěvek od Mirek » čtv 09. led 2020 21:06:19

S umělou kytkou by se nemělo nic moc stát, jsou poměrně odolné, možná časem vybledne. Stín bych ale doporučil řešit důsledněji, než jen kytkou, aby bylo řekněme aspoň 30% plochy ve stínu. Svého času, když jsem měl balkónový výběh, jsem to řešil "stříškou" z pálených tašek, která vrhala dostatek stínu v kteroukoli denní dobu.

Odtok je právě kvůli případnému dešti. Pokud na balkón vůbec neprší, tak není potřeba řešit. Odkaz jsem smazal, jelikož pravidla fóra nepovolují odkazy třetích stran, nicméně je jedno, z čeho výběh vyrobíte. Nádoba musí být jen tak vysoká, aby želva nepřelezla (počítejte s vrstvou substrátu). Nabízí se různé úložné boxy, vámi zmíněná dětská pískoviště, já jsem měl výběh postavený ze dřeva...

Petra Kašparcová
Nováček
Příspěvky: 3
Registrován: stř 08. led 2020 21:11:19

Re: Balkonovy výběh na západ

Příspěvek od Petra Kašparcová » čtv 09. led 2020 21:42:03

Aha, pardon, to jsem si neuvědomila s tím odkazem.
Že umělá kytka vybledne nevadí, hlavně aby plnila účel. Ale ta stříška je dobry nápad, děkuju ;) Já se ještě podívám po nějakem lepším boxu...

Odpovědět