Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Samec ospalec..

Pomáháme s inkubací a líhnutím želv
Odpovědět
Komanč
Nováček

Samec ospalec..

Příspěvek od Komanč » úte 07. říj 2014 19:46:56

Dobrý den

Chtěl jsem vás poprosit o váš názor a radu. První věc je,že jsem na jaře dostal samce ž.zel. ze zoo Plzeň. Byla to skupina chovaná v teráriu,aktivní,rozežraná v teple a UV. Věk asi 6 let. Samce jsem přinesl domů a dal do venkovního výběhu. Nebylo zrovna nic moc počasí,ale žádná zima,prostě jaro.Zalezl si do bedny bez dna,trochu se zahrabal a odpočíval.Pravidelně jsem ho kontroloval,vše OK. No ,ale spal měsíc,dva,tři...a spí pořád! Pořád ho kontroluji a je v pořádku. Ani léto a vedra ho nevyhnala ven. Blíží se zimování,ale do sklepa se mi ho dávat nechce,když skoro půl roku odpočíval...co mi poradíte?

A další věc,samice mi nesnesly do konce prázdnin nic. Asi 15. září jsem našel ve výběhu jen tak ležet vajíčko. Kouknul jsem na záznam kamer a zjistil jsem,že ho želva snesla asi před 14 hod. Šup do inkubátoru. Ale dnes jsem nadzvedl bednu kam na noc zalézají a našel jsem tam zase vajíčko. nevím jak tam mohlo být dlouho,možná týden, možná hodinu. Tam kameru nemám. Myslíte,že je šance vylíhnutí? Další věc,proč mi snáší takhle na volno a ne do důlku? Chci zvětšovat výběh,jelikož je na počet želv malý,myslíte,že by to taky mohl být důvod?

díky za radu. Komanč

Mirek
Víc než Želva

Re: Samec ospalec..

Příspěvek od Mirek » úte 07. říj 2014 19:56:28

No já bych ho rozhodně tuto zimu nezimoval. Neznáte jeho minulost a vzhledem k tomu, že celé léto prospal a předpokládám, že ani nejedl... Dal bych ho proto na tuto zimu domů a zkusil postupně aktivovat (dostatek tepla a světla). No a pak bych postupoval podle situace, kterou by terárium přineslo...

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » úte 07. říj 2014 20:00:23

Ono záleží na tom co měl samec za sebou :roll: Vypadá to, že nezimoval a v tom případě je to naprosto normální reakce. V tom případě, ale nemůžete zimovat v žádném případě neboť by to mohla být jeho konečná. S problémem vajíček je to jasné, samice propásla dobu na snesení a moc dobře ví, že už je pozdě, tak vajíčka vypudila. Šance na zdárný výsledek je minimální, ale je ;) důvod nezjistíte a želva ho neřekne :lol: Každopádně ve velikosti výběhu to nebude, protože někomu samice snáší v pohodě i v teráriu. takže nějaká souhra nešťastných náhod nebo něco podobného ;)
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Komanč
Nováček

Příspěvek od Komanč » úte 07. říj 2014 20:26:46

Co se týče samce,zimovat nebudu,taky jsem měl strach. A proč myslíte,že z vajíček spíše nic nebude? Proč by nemohla být oplodněná? díky

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » úte 07. říj 2014 20:30:05

Protože Vám to říkám a mám s tím hodně zkušeností :P Neříkám NE, ale spíše NE ;) Jinak to samozřejmě dopředu nemohu vědět :roll:

Komanč
Nováček

Příspěvek od Komanč » ned 18. led 2015 15:54:56

Samozřejmě jste měl pravdu..z vajíček nic nebylo,, :x :x :lol: :lol:

euzelva
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od euzelva » pon 20. dub 2015 21:48:41

Komanč píše:Samozřejmě jste měl pravdu..z vajíček nic nebylo,, :x :x :lol: :lol:
Někdy pravdu mám, jindy třeba ne :lol: Každopádně mám spoustu zkušeností a ty se někdy prostě hodí :D
Malinko odbočím, když má člověk těch zkušeností relativně nejvíce, "tak je na řadě" a hledá ho zubatá :lol: :lol: :lol: Takže se stále učím, a než mě najde ještě nějaké získám ;)

Odpovědět