Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Je zelva apaticka?

Totálně apatická želva, nežere, neleze....
Odpovědět
tomas12346
Nováček
Příspěvky: 8
Registrován: sob 29. čer 2019 12:54:25

Je zelva apaticka?

Příspěvek od tomas12346 » pon 22. črc 2019 21:16:21

Chci se zeptat jestli je zelva apaticka podle popisu, mam ji teprve mesic (vek 11 mesicu), balkonovy vybeh kde ma k sobe rocni zelvu
Sama nejde na místo kde ma potravu
Probouzi se jako první a vyleza drive z domecku nez zelva druha (Za coz jsem rad)
Když ji vemu do rukou neschova se do krunyre
Když ji dam do misky s vodou nemá tendeci vylezt ven
Rano se probudi jde se vyhrat na místo kde sviti slunicko a stravi tam vlastne cely den, když ji nepřendám k potrave.
Na noc ji taky davam do domecku, jinak bude spat tam kde zustala se vyhrivat.
Když ji dam potravu na místo kde se vyhriva, tak ma tendenci se sama nazrat.
Zelivcka je oproti druhy i mekkci, mela 18g ted uz 17g. A podle porovnani tvrdost zelv bych to priradil bohužel k te variante mekkci nez tenisovy micek.

Co muzu delat spatne, mam zkusit davat potravu na vice mist ve vybehu? Domecky ve vybehu jsou celkem tri, sama nejde do zadnyho z nich, ta druha zelva si vybira domek rohovy a je v nem sama od sebe skoro kazdou noc, ale to je asi minimalni problém.

Spis mi prijde divny to ze nejde se sama nazrat, ze ji to clovek musí dat fakt doslova pod nos. A ze nemá tendenci se bránit.
Dneska když jsem ji nasel v misce s vodou v tak hloupy poloze tak jsem mel pocit ze kdyby tam bylo vic vody a ona se topila tak ji je to uplne jedno. :(

Uživatelský avatar
Mirek
Víc než Želva
Příspěvky: 2072
Registrován: úte 17. čer 2014 18:15:08
Bydliště: Brušperk, Brno

Re: Je zelva apaticka?

Příspěvek od Mirek » pon 22. črc 2019 22:28:11

To se poměrně těžko posuzuje. Venku nemusí být aktivita vždy 100%, ale za teplých dní se želvy ve výběhu pohybují a nesertvají na jednom místě. Želvu máte krátce, byla u předchozího majitele chována ve venkovním výběhu, nebo v doma?

tomas12346
Nováček
Příspěvky: 8
Registrován: sob 29. čer 2019 12:54:25

Re: Je zelva apaticka?

Příspěvek od tomas12346 » úte 23. črc 2019 6:45:17

Bohuzel i za teplych dnu se skoro nepohybuje, ale zustava na jednom miste, s tim ze rano vyleze z domku a ujde asi 60cm kde je slunicko.
A když je chladno tak vyleze stejne a jde většinou na to stejny místo a ceka na slunicko i když je uplne pod mrakem.

Zelva byla ve venkovnim vybehu + zimovana u pana Junka.

+ Se zeptam mam balkonovy vybeh, celkem prostornej, substrat mam lignocel s piskem a vždy tak jednou za tri dny když uz je suchy tak ho proliju vodou jako v terarku, ale je to vůbec nutny ? Nebo se to dela pouze v terariu.

Uživatelský avatar
euzelva
Administrátor
Příspěvky: 2911
Registrován: stř 11. čer 2014 6:44:32
Kontaktovat uživatele:

Re: Je zelva apaticka?

Příspěvek od euzelva » úte 23. črc 2019 7:09:57

Vypadá to že želva prostě potřebuje něco jiného než má nastaveno. Některé želvy například potřebují odpočívat a když je dáte do teplého prostředí je to špatně, i obráceně. V přírodě je to jasné, tam si počasí nevybírají, kdežto v simulovaném chovu je to jiné. Určitě bych ji neúkoloval. Nesmí ji tak jako všem želvám změknout krunýř. To je známka buď špatného chovu nebo nemoci. Bohužel více toho nelze od klávesnice určit. Nikdy nesmíte porovnávat chování želv proti sobě, to je zásadní chyba. Vaše je na něco zvyklá, další na něco jiného....
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Uživatelský avatar
Mirek
Víc než Želva
Příspěvky: 2072
Registrován: úte 17. čer 2014 18:15:08
Bydliště: Brušperk, Brno

Re: Je zelva apaticka?

Příspěvek od Mirek » ned 04. srp 2019 18:07:39

Jsem si jistý, že se pan Junek umí obhájit sám, ale dovolím si k tomuto komentáři něco napsat. Od p. Junka mám 5 želv a všechny byly od začátku akční a zdravé. Může se stát, že želva trpěla vrozenou poruchou, a v takovém případě máte ze zákona nárok želvu reklamovat, samozřejmě ale na základě výsledku pitvy akreditovaného pracoviště (Státní veterinární ústav). Neumím si představit, že by chovatel prodával želvu ve zhoršeném stavu. Není přece v zájmu chovatele podporovat vymírání druhu, jelikož vydání slabého zvířete do nového prostředí končívá fatálně. Neříkám, že takoví nejsou, nicméně ztěží se dá hovořit o úspěšném podnikání. A propos, zvíře jste jistě při koupi kontroloval. To, co se tímto snažím říct, je fakt, že želva mohla uhynout na strašně moc příčin a převalovat vinu na chovatele bez důkazu o jeho vině, to není fair play.

Uživatelský avatar
euzelva
Administrátor
Příspěvky: 2911
Registrován: stř 11. čer 2014 6:44:32
Kontaktovat uživatele:

Re: Je zelva apaticka?

Příspěvek od euzelva » pon 05. srp 2019 14:17:29

Mohl jste želvu samozřejmě reklamovat to je jedna věc dle popisu od Mirka. Dnes jsou želvy ve věku jeden rok. Jak sám popisujete želva se probouzela první a šla se vyhřívat..... Ale proč jste ji úkoloval a přenášel sem a tam nevím, želvy si sami určí kde jim je nejlépe a kdy jíst či pít. Jak jste ji choval nevím, ale jako plaz potřebuje různé fáze chovu hlavně teplotního. Letošní velmi teplé dny bohužel tak jako každý rok stály život hodně želv. Co bylo příčinou Vám dnes už nikdo přesně neřekne. Zásadní chybou je porovnávat jednu proti druhé a to nejen v chování, ale i aktivitě. Protože rozhodující je historie chovu a v extrémním případě může jedna spát a druhá růst, přesně opačný rytmus chovu.
K jejímu stavu, popisujete stav, kdy jste ji měl už více jak měsíc nikoliv když jste ji obdržel. To jakým způsobem jste se ji rozhodl zakoupit je Vaše věc, a bylo to Vaše rozhodnutí. Já želvy rozvážím po celém Česku osobně a tento způsob dopravy upřednostňuji.
Na jiném místě fóra jste například napsal, cituji:
Prosim o radu, zelva zelenava (vek 1rok) je ve venkovnim vybehu od zacatku cervna. Tedka je to asi patej den, když si dam zelvu k uchu slysim jemny praskání. Z nosu, ale netece, oci ok. Aktivita dle počasí - Momentalne vedra a s aktivitou není problém, zere mozna min nez normalne. U druhy zelvy nic takového neslysim.

Protože jste porušil zásadně pravidla fóra, a můžeme pouze spekulovat o tom, zda toto vše je anebo není pravda, nepodepsal jste se, takže ani není zřejmé kde, kdy a od koho jste želvu zakoupil. Proto tak Vám doporučuji hledat příště pomoc někde jinde. Tady jsou lidé, co se snaží Všem pomoci všemi silami a na anonymní útoky tady není prostor. To je hobby jiných fór.
Spíše bych se zamyslel nad tím, jak jste želvu choval a proč to skončilo nakonec úhynem želvy a hlavně proč právě u Vás změkla
:!:
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Odpovědět