Diskuzní fórum Suchozemská želva

Přejít na web euzelva.cz

Témata bez odpovědí | Aktivní témata

FAQ Hledat

Všechny časy jsou v UTC+02:00

Želvička nejí, nepije, je neaktivní

Totálně apatická želva, nežere, neleze....
Odpovědět
Soňa
Nováček
Příspěvky: 2
Registrován: pát 14. čer 2019 22:38:52

Želvička nejí, nepije, je neaktivní

Příspěvek od Soňa » pát 14. čer 2019 23:13:19

Dobrý den, prosím o pomoc. Cca měsíc máme želvičku zelenavou. Jsme totální začátečníci. Želvičku jsem po přivezení domů viděla jíst, ale nikdy jsem ji neviděla se napít. Terárium jsme rosili, ale myslím si, že málo. Nyní jsem ji více jak týden neviděla se najíst. Pila při koupání, ale poprvé jsme ji vykoupali asi až po 10 dnech, co jsme si ji přivezli - neustále jsme se učili z těchto stránek. Bohužel jsem se domnívala, že pokud má žízeň, napije se z misky. Při prvním koupání hrozně dlouho pila. Po vyndání byla velmi aktivní, ale vůbec nejedla. Neustále otevírala zobáček jako by si chtěla ukousnout zelené, ale pak sklapla naprázdno. Spíš mi připadalo, jako kdyby si chtěla sebrat vodu z listů (vždy jí zelené omyji a lehce osuším). Pak jsme ji vykoupali asi za týden, znovu hodně pila, ale nejedla. Pak si zalezla do domečku a vůbec nevylézala ani se najíst. Teplotu v terárku měla pod výhřevnou lampou cca 33 C, v chladné části cca 27 C. Zapnuté bylo od 10 do 19 hod. Výhřev jsme cca před 4 dny úplně vypnuli, teplota se snížila v celém teráriu na cca 26 C. Vlhkost je cca 60 %. Terárium (60x35x35) máme vybavené od pana Junka, takže ve vybavení problém nevidím. Snad jsme mohli udělat chybu, že jsme misku s vodou umístili do chladné části na kamínky, kam se jí moc nechce. Misku s jídlem má hned vedle, ale už na substrátu, aby nebyla pod lampami. Má k dispozici sépiovou kost. Ze začátku jsme jí listy sypali, ale úmyslně se tomu vyhýbala, tak jsme přestali. Současný stav - včera pila (koupání), dnes ne (koupání), nejí už více než týden. Neviděla jsem žádný trus (z čeho taky). Poslední dny, kam ji v teráriu po koupání položím (což je většinou k čerstvému jídlu), tam zůstane celý den, max. se otočí kolem své osy. Chce se mi brečet, jelikož nevím, co s ní. Okamžitě jsem začala budovat na zahrádce výběh, kam jsem ji chtěla zítra umístit. Na druhou stranu se bojím, zda je to pro ni vhodné, když mají být taková vedra. I když jsem se snažila zvolit místo takové, aby měla možnost slunce i stínu (i když v poledne asi okolní rostlinstvo stín nezajistí, tak budu muset sama uměle). Ještě jsem zapomněla - krunýřek má na bříšku (promiňte ty neodborné výrazy, teprve se učím) měkčí a mírně vypouklý, na zádech tvrdší - prsty se neboří, tak snad v pohodě. Nevíte, co by s ní mohlo být? Chvíli mi to připadalo, že se chystá hibernovat (po prvním koupání jakoby se snažila zahrabat pod jídlo), ale teď, když už nezalézá ani do rohu do domečku si to nemyslím. Nemohla jsem něco pokazit tím, že jsem ji na koupání vzbudila? Moc prosím o radu.

Ještě se chci zeptat - nepochopila jsem, jak má vypadat venkovní výběh - povrch máme hlínu, trsy trávy, vybavení: domeček, bazének s plochými kameny uvnitř, miska na potravu. Musím do domečku dávat "podlahu" nebo stačí hlína? Musím dávat substrát, když bych nemusela mít podlahu? Musím dávat kamínky nebo nějaký písek jako je na příspěvcích - fotografiích zde na stránkách nebo stačí přírodní prostředí - hlína, trsy trávy. Omlouvám se za začátečnické dotazy, ale jsem zkrátka nešťastný začátečník. Chtěla bych pro ni udělat, co bych jí na očích viděla, ale připadám si bezradná. Velmi děkuji všem za rady.

Uživatelský avatar
Mirek
Víc než Želva
Příspěvky: 2072
Registrován: úte 17. čer 2014 18:15:08
Bydliště: Brušperk, Brno

Re: Želvička nejí, nepije, je neaktivní

Příspěvek od Mirek » sob 15. čer 2019 2:14:15

Z Vašeho dotazu cítím, že trochu panikaříte. Není potřeba, všichni jsme byli začátečníci a měli jsme obdobné problémy. Želva je evolučně vybavena k tomu, aby vydržela dlouhou dobu bez jídla i pití. Ve skutečnosti želvu uvidíte pít z misky jen málo, a skutečně, pokud by měla žízeň, napila by se. Pokud se jedná o pití při koupání, tak to prostě želvy dělávají. Vlastně ani nemusíte poznat, jestli želva pije, nebo má jen ponořený zobák ve vodě. To, že jste ji koupali po 10 dnech taky nehraje významnou roli. Jsou chovatelé, kteří želvy nekoupou vůbec a želvy prosperují, tedy není to podmínka k životu želvy. Miska s vodou i s jídlem je umístěna ve studené části, což je správně.

K Vašemu dotazu - to, že želva nejí, nemusí nutně ještě nic znamenat. Důležité, zdali je želva aktivní. Pokud je želva aktivní, tak ponechejte stávající podmínky. K jídlu jí můžete přinést, ona si časem vezme. Pokud je želva neaktivní - líná, zalezlá, stagnuje "zaparkovaná" (zejména na místě výhřevu), pak se jedná o chybně nastavené teploty chovu. Při koupi želvy je nezbytné natavit takové podmínky, jaké měla u předchozího majitele. Byly podmínky takto nastaveny? Pokud by nebyly, želva na to může tímto způsobem reagovat. Vy jste si situaci poměrně sama zkomplikovala tím, že jste vypla výřev. Ano, za jistých okolností (letní vedra, která přehřívají terária) je to nezbytné, ale v každé jiné situaci je to špatný postup, a to z toho důvodu, že tím nezpůsobíte nic jiného, než náhlou změnu v režimu želvy. Jinými slovy, pokud želva apatická nebyla, vypnula jste výhřevnou lampu, a poté želva začala stagnovat, pak jste tento stav touto akcí navodila. Jakékoliv úvahy o tom, že by snad želva mohla hibernovat, úplně vypusťte z hlavy.

V tuto chvíli nejlépe uděláte, když nastavíte takové podmínky chovu, na které byla želva zvyklá u předchozího majitele. Pokud jste se na ně při koupi neinformovali, kontaktujte chovatele dodatečně. Seriózní chovatel Vám je bez problémů sdělí. Takové podmíny nechte želvě nastavené a sledujte ji. Venkovní výběh by mohl pomoci, ale nedoporučuji tem želvu přesouvat narychlo, protože zrovna teď by se to hodilo. Napřed ho dodělejte, pak želvu můžete přesunout. Horka sice jsou, ale podle uvedených teplot hádám, že teploty v terárku a venku ve stínu vyjdou celkem rovnocenně.

Co se výběhu týče, tak stačí hlína s trávou, další podklady jsou víceméně jako bonus. Podlaha v domku být nemusí, pokud se jedná o letní výběh. Pokud byste plánovali nechávat želvu venku do podzimu, tak tam je podlaha už potřebná.

Za dotazy se neomlouvejte, od toho to fórum tady je. A ještě jedna rada na závěr - nemá cenu sledovat v životě želvy, jestli každý den kálela, jestli každý den pila, nebo jestli byla dnes aktivnější než včera. Jeden den v životě želvy neznamená vůbec nic... Takže pozorovat a každé rozhodnutí pečlivě vážit, než budete jednat.

Soňa
Nováček
Příspěvky: 2
Registrován: pát 14. čer 2019 22:38:52

Re: Želvička nejí, nepije, je neaktivní

Příspěvek od Soňa » sob 15. čer 2019 13:51:49

Dobrý den, velmi Vám děkuji za odpověď. Želvička bohužel vůbec není aktivní. Kam ji dáme, tam zůstane. Chovné podmínky jsme dostali od pana Junka. Snažili jsme se je dodržet - pod výhřevnou lampou 30 - 33 C, v chladné části se nám to moc nepodařilo, tam mělo být 24-26, ale máme 27 C. Dvířka od terária jsou stále otevřená, kropíme substrát, abychom udrželi vlhkost 60 %. U svícení jsme jen nedělali hodinovou pauzu. Výběh už jsem stihla zřídit, v poledne jsem měřila teplotu v "domečku" (zřídili jsme jen přírodní - 2 kameny a jako střechu plochý kámen), bylo tam 26-27 C, vedle ve stínu cca o 1 C víc. Myslím si, že by jí venku bylo lépe (přece jen příroda je příroda), jen se bojím, že ji budeme muset hlídat, když je taková apatická, aby nezůstala celý den na sluníčku a neupekla se. Když budeme doma, tak ji pohlídáme, ale co jinak. Možná to zítra zkusíme a uvidíme, jak bude reagovat. Moc Vám děkuji, že jste se mi ozval.

Uživatelský avatar
Mirek
Víc než Želva
Příspěvky: 2072
Registrován: úte 17. čer 2014 18:15:08
Bydliště: Brušperk, Brno

Re: Želvička nejí, nepije, je neaktivní

Příspěvek od Mirek » sob 15. čer 2019 14:09:11

Většinou se apatické želvy po přesunu ven proberou, protože, jak jste sama řekla, terárium přirodu nenahradí. Nemusíte se bát, že by se želva na slunci samovolně přehřála. Riziko je, pokud se želva na slucni převrátí na záda, a nemůže se tedy dostat do chladné zóny, ale že by sama zůstala na slunku tak dlouho, aby se přehřála, nehrozí.

Uživatelský avatar
euzelva
Administrátor
Příspěvky: 2911
Registrován: stř 11. čer 2014 6:44:32
Kontaktovat uživatele:

Re: Želvička nejí, nepije, je neaktivní

Příspěvek od euzelva » ned 16. čer 2019 15:57:52

Určitě ven. máte pravděpodobně želvu která byla z venkovního výběhu. To, že želva při koupání hodně pije znamená, že má nedostatek vody a vysoké teploty. Které jsou nastaveny 27 v chladné části hodně vysoko. Ve vedrech se například vypíná vše, ono jiná teplota je 27 v teráriu a venku. Tam proudí vzduch, v noci se ochladí a průměrná teplota jde níže. Želva Vám nesmí změknout na to pozor, ale to říkám každému. Hlady jen tak neuhyne, ale podle popisu chování....je jisté, že teploty byli moc vysoké, snad se ji nic nestalo. Určitě tedy na nic nehledět a ven.
Chovatel sedmi druhů suchozemských želv - https://euzelva.cz/

Odpovědět