na jaře letošního roku (2020) jsme si zde na euzelva pořídili želvičku (testudo graeca), nyní je jí něco málo přes rok.
Už tak 14 pozoruji sníženou aktivitu želvy, přiliš nejedla a z domečku vylézala tak jednou za den. Situace se, ale ještě zhoršila a dnes je to třetí den, co domek neopustila vůbec, nežere. Myslela jsem, že by to mohlo být teplotou - pod žárovnou 30-31 a na chladném místě 20-22, ale zde na fóru jsem se dočetla, že to je ok teplota. Jak výhřevnou tak UVB žárovku má před ani né měsícem měněnou. Krmíme čínským zelím, občas polníček a rukola a také granule pro suchozemské želvy, sypu vápníkem. Terárko taky zde z webu kombinace kamínky na chladmém místě a zbytek kokosové vlákno s pískem. V domku má seno. Bojím se aby želva nezazimovala, jsem naprostý začátečník a zimovat jsem jí nechtěla. Naznačuje toto chování chorobě nebo je občasný útlum normální? Ještě bych doplnila, že první den, co z domku vůbec nevylezla jsem ji zkontrolovala. Nezná se mi, že by někde měkknul krunýř ani jsem neobjevila žádné jiné povrchové změny, oči otevřené a čisté. Po přemístění mimo terárium se normálně pohybovala, bez problémů celkem rychle. Předem děkuji za rady a přeji všem krásné svátky