Diskuzní fórum Suchozemská želva
Přejít na web euzelva.czTémata bez odpovědí | Aktivní témata
Všechny časy jsou v UTC+02:00
Nakličování
- Jiří Pavlinec
- Nováček
Nakličování
Zkusil jsem želvám dát naklíčené mungo a chutná jim. Jen klíčky raděj kratší, tak 5-10mm, protože dlouhé klíčky a pak i kořínky jim moc nejdou.Zkusím i jiná semena (čočku, pšenici). Jako doplněk na zimu to nemusí být špatné, ne?
Re: Nakličování
Jako doplněk v tom nevidím problém. N. Velenská dokonce ve své knize Želva zelenavá popisuje vliv naklíčených luštěnin na rozmnožování želv - doporuřuje přidávání klíčků do krmaní hlavně v předjarním období.
- Jiří Pavlinec
- Nováček
Naklíčená semena obsahují mimo stopové prvky taky enzymy, které asi mohou pomoct v reprodukci...
A také vitamínu E. Je to vitamín rozpustný v tucích, lze jím tedy předávkovat, proto bych byl při podávání želvám opatrnější (malý organismus se předávkuje snáze), nicméně je to přírodní zdroj, nikoli syntetický, takže občasné podaní škodit nemůže.
A co si myslíte o nakličování rostlin ze základní skladby jídelníčku v zimě, jako například semínka jetele? Jsou vhodné, jako součást jídelníčku nebo podávat pouze doplňkově?
Pokud bude půda bohatá na živiny (hnojená, ale pouze přírodním hnojem) a vápník, tak v tom nevidím problém. Spíš je problém v tom, že takové rostlny v zimě moc nerostou, přestože jsou doma.
myslím jen klíčky rostlin... jen vyklíčená semínka ve vodě, které rostou jen z živin co jsou obsaženy v semínku... podobně jak se klíčí řeřicha, potkala jsem i semínka jetele vhodné pro nakličování, tak mě napadlo zda by to nemohla jíst i želva...
Zkusit to můžete, ale v takovém přípdě bych podával pouze jako doplněk.